Полезно ли е кафето – за, против и някъде по средата

1
Добави коментар
wenip
wenip

Кафето е една от най-разпространените напитки в съвременния свят. Минимум 7 от 10 жители на големите градове в Европа и Америка започват деня си с чашка еспресо или капучино. Освен че доставя удоволствие, то действа освежаващо и тонизиращо.

Още през 1819 г. става ясно как напитката, приготвена от кафени зърна, оказва такова въздействие върху организма. Френски учен успява да отдели от кафения екстракт безцветни кристали, които притежават силно възбуждащо действие. Трябва обаче да минат още 80 години, за да успеят учените да изведат структурната формула на това вещество.

Сами можем да усетим как кофеинът действа благоприятно върху съдовете, работата на сърцето, сваля умората и повишава работоспособността. От друга страна, сигурно си спомняте как едно време бабите ни избягваха да пият кафе и го заменяха със смес от соя, леблебия и цикория – в средата на 20 век се смяташе, че кафето най-малкото е вредно за нервите.

Днес обаче медиците не са толкова категорични и не могат да кажат със 100-процентова сигурност дали кафето е полезно или вредно. Всичко зависи от количеството изпито кафе и особеностите на организма. Кофеинът по принцип е психостимулиращо вещество, влияе на централната нервна система, усилва активността на кората на главния мозък, намалява сънливостта. Кафето активизира сърдечно-съдовата дейност, но едновременно с това разширява кръвоносните съдове, така че нормалното кръвно налягане не се повишава съществено. Все пак хората със сърдечно-съдови проблеми е по-добре да посягат към тази напитка с внимание или да изберат напълно безкофеиново кафе.

Количеството кофеин в кафето се променя в зависимост от вида на кафеното дърво и обработката на зърната. Има около 50 разновидности на тези дървета, но търговско приложение са получили само два сорта – арабика и робуста. В първия съдържанието на кофеин е с 30 на сто по-малко и питието се получава по-меко.

Вкусът зависи и от технологията на печене. При нагряване кафените зърна губят около 20% влага и на повърхността им се отделят ефирни масла, което придава специфичния вкус и аромат. Ако този процес не завърши навреме, захарта в зърната започва да се овъглява и кафето придобива силно горчив вкус.

Традиционно има 4 нива на изпичане на кафените зърна – скандинавско, виенско, френско и най-тъмното – италианско, които придават на питието различни вкусови оттенъци.

Обърнете внимание и на дозата – ако пиете до 3 чаши на ден, не се безпокойте за здравето си, ако стигате до 5-6 – може да имате проблеми със съня или да станете по-тревожни. Повече от 7 кафета на ден вече имат обратен ефект – намаляват активността на кората на главния мозък или пък предизвикват раздразнителност и нервност.

Има и друга полза от кафето – то помага да се справим с депресията, като спомага в организма да се изработи серотонин – хормонът, предизвикващ усещане за щастие и увереност. Според резултати от различни изследвания, хората, които пият кафе, по-рядко се обръщат към психолозите и много рядко използват антидепресанти.

Точно заради факта, че кафето стимулира отделянето на серотонин, често се говори за кафена зависимост. Ако рязко спрете употребата му, сутрин може да се почувствате сънен, вял и неуверен. Привикването към кафето няма нищо общо с химическата зависимост, която възниква при употребата на наркотици, алкохол или при пушене.

Природата на привикване към кафето по-скоро може да се нарече психологическа, подобно на привикването към определен начин на живот, обстановка или към определени храни като сладко и шоколад. Особено внимание трябва да обърнат на кафето тези, които активно се занимават със спорт или искат да отслабнат. Това питие ускорява обмена на веществата, помага да не преяждаме, като леко потиска прекомерния апетит.

Освен това кафето стимулира разграждането на мазнините в организма. Ако сте на диета, не е задължително да пиете чисто кафе без захар, може да му добавите малко обезмаслено мляко или захарен заместител на вкус. При това е по-добре да пиете именно кафе на зърна, а не разтворимо, тъй като разтворимото кафе практически изгубва тези свойства, а понякога води до увеличаване киселинността в стомаха.

Известно е, че кафето, изпито преди началото на тренировката, облекчава заниманията със спорт, тъй като ускорява разпада на гликогена и поддържа глюкозата на постоянно ниво, необходимо при такава дейност.

Бъдещите майки често се питат могат ли да пият кафе по време на бременност. Отговорите на лекарите са най-разнообразни – от твърдо „да” до също толкова категорично „не”. В действителност кафето по никакъв начин не вреди на бебето, ако жената не страда от сърдечно-съдово заболяване, ако се ограничава до 2-3 чашки дневно и взема достатъчно витамини. И нека напомним – рязкото отказване от привичното кафе сутрин може да доведе до стрес, който бъдещата майка е по-добре да избягва. Вторият начин е да го откажете постепенно или пък да го замените с безкофеинов вариант. .