Семена за цветя – засаждане на рози

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Семена за рози

Красиво подредените цветя в градината създават едно неповторимо усещане за спокойствие и душевна топлота, което неминуемо ще остави подобно впечатление дори и у случайно преминаващите хора покрай дома Ви.

Едни от най-нежните и красиви цветя са розите. За да можете да се насладите на изящността им е необходимо да обърнете достатъчно внимание не само върху методите, които прилагате при засаждането и наторяването им, но и върху нещо много по-съществено – семената им.

Сортове семена

Откъм разнообразие на семена за рози въобще не бихме могли да се оплачем. Можете да избирате измежду следните видове: сорт храстовидни (хибридни) рози, бордюрни,  катерливи, както и роза от сорт Цветелина Романтика.

В цветово отношение, кралицата на цветята също ни представя палитра от цветове, започвайки от нюансите на бяло, розово, наситено червено, жълто, стигайки до лилави и керемидени цветове.

Отделният сорт рози се отличава с височина на израстване, интензитет на аромата, характеристика на цветчетата като диаметър и период на цъфтене.

Височината, до която достигат е подвластна на съответния сорт. Например, виненочервените рози, бидейки любим избор на значителна част от хората, се отличават с максимална височина на израстване от 45 см, за разлика от други сортове, при които височината може да се приближи дори до забележителните 60 см.

Засаждане на розите

Розите се засаждат през пролетта или есента. В края на лятото също би могло, но най-подходящият период като че ли остава есента. Именно тогава, редом със самото насаждане, се осъществява и така нареченото зазимяване на розите.

Най-неподходящото време пък се оказва месец май, най-вече заради непостоянните климатични условия, характерни за този период. Със затоплянето на времето почвата се изсушава, което затруднява извършването на процеса по вкореняване.

 Ето защо есента бива най-благоприятното време за тази цел. Освен това през хладната есен не се извършва премахване на леторастите, докато през ранната пролет се налага изрязването им поне с 2-3 см.

Когато засаждате розите през есента ги покривайте с не повече от 25 см почва, като по този начин розите се зазимяват.

Все пак пролетното засаждане притежава и предимства, които се изразяват предимно в подсилване на пъпките, помагайки им да се „събудят“, което обикновено се случва още с първите пролетни лъчи.

При късното им засаждане рискувате по-бавно израстване на розите, които впоследствие притежават сравнително по-слаба коренова система.