Доброто самочувствие или приказка за старите дрехи на Пепеляшка | Teenproblem.net

15
Добави коментар
registrator
registrator

Както съдите за себе си, така и другите  хора съдят за вас. Затова, не се учудвайте, ако вашият поглед за себе си като неуверен, слаб, стеснителен и неуспешен  човек се “предава” и на другите. Доброто настроение, самочувствието, вътрешният мир са също толкова важни и се улавят от чуждите “антени” колкото и външният вид, стойката на тялото, облеклото, погледът, начинът на изразяване. Следователно, първата и най-важна стъпка да промените живота си, е да промените себе си. Естествено е, че това не идва отведнъж и без усилия. За сметка на това, цената която плащате си струва  – изграждането на нов, положителен човек, ентусиазиран и способен да се радва на живота, такъв, какъвто е.

Ето основните  стъпки, които трябва да направите:

    – Започнете от най-лесната промяна – външния вид: ако досега сте се обличали в сиви и невзрачни дрехи, изберете нещо, което ще привлече погледите върху вас. Не е необходимо да е ексцентрично, а само различно от досегашното. Променете си прическата – едно обновяване ще подейства на цялостния ви облик. Движете се с изправен гръб и вдигната глава. Усмихвайте се вътрешно – това ще се отрази на “излъчването” на лицето, а оттам и на цялостното впечатление, което правите.
    – Преразгледайте миналото си. Анализирайте ситуациите, в които сте чувствали некомфортно и потърсете причините. След това се сбогувайте с тях. Единствената полза от миналото е опитът, а той от своя страна има смисъл, ако се приложи в настоящето и бъдещето.
    – Настоящето – не се страхувайте от вниманието на околните, предизвиквайте го! Никой не може да ви навреди, ако вие вече не сте го “пожелали” на несъзнателно ниво! Помнете, че от вас зависи какво показвате пред хората – сила или слабост, любов или омраза.
    – Бъдещето – поставете си практични, реални и достижими цели. Направете план как да ги постигнете. Действайте в съответствие с него и най-важното: не се отказвайте, бъдете упорити!  Разсъждавайте върху всяка предстояща ситуация и помислете какво искате да постигнете в нея.
    – Помислете какво очакват от вас хората, с които се срещате и как можете да задоволите потребностите им, без да накърнявате своите. Ясно и точно дайте да се разбере с какви отговорности се нагърбвате и кои отказвате. Не приемайте непосилни за вас ангажименти. По този начин ще спечелите уважението на близки и познати – ценят се тези, които познават собствените си възможности и собственото си място.
    – Приемете себе си такива, каквито сте – няма изцяло “добри” или изцяло “лоши” хора. Всеки е уникален подбор от добро и лошо. Използвайте шанса си на тази земя, направете сами избора за собствената си съдба, осъзнайте правото си да бъдете щастливи и се борете за него.

Бихме се радвали, ако възприемате тези думи не като универсална рецепта, а като път към себе си, в който “гледката” е особено важно значение. Пепеляшка би ви завидила, ако приемете предизвикателството да го извървите докрай.