Огромният защитник – Кане корсо | Teenproblem.net

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Кане корсо е порода куче селектирано в Италия. В превод от латински името му значи куче-защитник. Ако имаш представа какъв е рода на мастифите в кучешкия свят, тогава вече имаш най-обща представа какво да очакваш от визитката на тази едра порода верни четириноги. Тук е моментът да те предупредим, че това куче изисква много грижи и ако не си в състояние да му ги предоставиш, бързо ще се демотивираш да отглеждаш този впечатляващ и горд питомец. Грижите включват не само социализация на кучето, но и постоянното му обучение. Ако няма как да отделяш достатъчно време за любимеца си, по-добре се насочи към друга порода.

 

Кане корсо достигат до 50-55кг лично тегло. Това е достатъчно за да засвидетелства колко много грижи ще погълне този косматко. Малкото пале се развива със скоростта на светлината и до година достига впечатляващата си физика. Кане корсо се среща най-често в черна разцветка, като има бяло петно на гърдите, възможно и на лапите, сиво или черно с тигрова окраска. То е с релефна и мощна мускулатура, грациозни движения, високо и снажно на ръст.

 

 

Невероятно добро сработване със стопанина, използвано преди всичко за охрана, а впоследствие и като домашен любимец предвид привързаността му към семейството. Обича деца. В Италия породата се е наложила като „куче на мафията“, заради нрава му досущ приличащ на член на Коза Ностра – себеотдаден и любвеобилен към всички членове на фамилията, и жесток към всички, които я наранят. Притежава спокойствие и вдъхва респект присъщи за уравновесените и държащи под контрол положението огромни породи. Кане Корсо никога не атакува без причина. Може наоколо да е пълно с всевъзможни дразнещи го котки, други кучета или странични шумове, ако стопанина не му подаде команда то остава безмълвно.

 

Изключително податливо към дресировка. Понякога не се нуждае и от думи, един поглед е достатъчен за това интелигентно куче, за да разбере какво се желае от него. Внушителните му габарити създават впечатление за тромавост и трудноподвижност. Ще се изненадаш с каква лекота прескача препятствия или догонва зададена цел. Кучето се подчинява на всички в семейството, но избира само един от тях за свой стопанин и счита неговата дума за неоспорим закон.Когато дълго време той отсъства корсото страда, има нужда от човешка близост и внимание, за което се отплаща с подчинение и любов.

 

Породата е природно неподатлива към болести. Това куче практически е неуязвимо към всякакви инфекции. Бързо се адаптира към нова обстановка, движенията му са бавни, сигурни и грациозни. Понякога се използва и при лов на едър дивеч.Ако му се подаде команда то атакува без да отстъпва без значение дали се бори с вълк или по-едро от него животно.