Защо е добре да ядем агнешко месо? :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

4
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

Агнето е изключително важен символ на Великден в Централна и Източна Европа. То представя Иисус и се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в деня на Възкресението. Християнската традиция представя Иисус като божи агнец. В много домове традицията повелява да се яде агнешко на първия ден след 40-дневния пост.

 

У нас агнешкото месо се консумира най-вече около Великден и Гергьовден. През останалото време е по-трудно за откриване в магазините, а и малцина се сещат за него.

 

Най-популярните меса в магазините са пилешкото, свинското и телешкото.

 

Агнешкото остава някак пренебрегнато, а не трябва, защото има редица ползи за здравето, пише az-jenata.bg.

 

Наситените мазнини в агнешкото месо са значително по-малко в сравнение с останалите видове червени меса. Агнешкото подобрява нивата на холестерола в кръвта, облекчава възпаленията и стабилизира сърдечния ритъм.

 

Агнешкото намалява риска от атеросклероза и коронарна болест на сърцето.

 

Овцете са преживни животни, така че тяхното месо е добър източник на конюгирана линолова киселина (CLA) – мастна киселина, която помага за предотвратяване на рак и други възпалителни състояния.

 

Агнешкото месо съдържа витамин В, който помага за изгаряне на мазнините. Като се има предвид какво голямо количество постни протеини съдържа овчето месо, малкото наситени мазнини в него са направо незначителни. В такова съотношение те дори спомагат за редукцията на килограми и намаляват риска от затлъстяване.

 

Агнешкото месо е много полезно и за бременни жени, тъй като предотвратява анемията чрез повишаване нивата на хемоглобина в кръвта на майката и повишаване притока на кръв към бебето чрез плацентата. Овчето, агнешкото и козето месо са богати на желязо.

 

Още по-важното е, че включването на агнешкото месо в диетата по време на бременността намалява риска от вродени дефекти при бебетата, най-вече малформации на невралната тръба.

 

Агнешкото месо помага за възстановяване на желязото при жените след менструация и освен това намалява менструалните болки.

 

Благодарение на високото съдържание на витамин В12 в агнешкото месо, то ви помага за цялостна грижа за кожата.

 

Този вид червено месо е богато и на омега-3 мастни киселини, което е важно за сърдечносъдовата система.

 

Високото съдържание на витамин В12 в агнешкото помага в борбата със стреса и депресията.

 

В агнешкото и овчето месо се съдържат полезни нива калий и ниски нива на натрий. Това помага в контрола на кръвното налягане и предотвратяването на бъбречни заболявания и инсулт.

 

Протеините в агнешкото месо се разграждат бавно и оставят усещане за ситост през голяма част от деня.

 

Освен всичко останало, агнешкото месо е богато на калций, което е полезно за здравето на зъбите и костите.

 

Месото от овца насърчава производството на нови клетки като по този начин забавя стареенето.

 

Не на последно място, агнешкото месо е полезно за поддържането на здравословна функция на щитовидната жлеза.