Историята на презервативите | Teenproblem.net

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Всеки полово активен човек ползва или е ползвал презервативи, за да се предпазва от болести, предавани по полов път и нежелана бременност. Замислял ли си се обаче кой е създал кондомите и как са се променили с течение на времето?

 

В Древните Египет, Рим и Гърция предпазването от нежелана бременност се е считало за задължение на жените и тогава е имало само женска контрацепция. В Азия преди 15-ти век е имало вид презерватив, който е покривал само главичката на пениса. Тогава кондомите са били достъпни само за хората от по-висшите класи. В Китай кондомите са били изработвани от намаслена копринена хартия или от агнешки черва. В Япония са ги правели от коруба на костенурка или от рог на някое животно.

 

 

Най-ранното описание на употреба на кондом е направено през 16ти век в Италия от Габриеле Фалопио. Той твърди, че използването на ленен презерватив, потопен в химичен разтвор и оставен да изсъхне, е ефикасно средство за предпазване от сифилис.

 

През 19-ти век Гудиър изобретил вулканизацията, като технологията, използвана за производството на гуми за коли, била приложена и при презервативите. Първоначално те били доста дебели и хората не ги харесвали, но с понижаването на цените и навлизането на по-тънки кондоми, употребата им станала по-широка.

 

През 1994 година били произведени полиуретановите презервативи, които обаче не осигурявали същата защита като латексовите, но се използвали от хора, които имали алергия към гумен латекс. През 2008 година се появили и полиизопреновите кондоми, които били също толкова ефективни като латексовите и се използвали от хора, които имат алергия или от тези, които искат по-истинско усещане.

 

С течение на годините кондомите се подобрявали, като ставали все по-тънки и тънки, но с все по-висока степен на защита от болести, предавани по полов път и нежелана бременност. На пазара има огромно разнообразие от презервативи – различни размери, цветове, видове и т.н. Цената на кондомите не е висока и те са достъпни за хора с различни финансови възможности.