Критиката – как да се справиш с нея

10
Добави коментар
foxi3311
foxi3311

Може би двете най-трудни неща, с които се налага да се справяме в работата и в личния си живот, са да критикуваме и да бъдем критикувани. Това, с което обаче трябва винаги да се съобразяваме е двойнствената страна на този динамичен процес, защото ако сме обвързани с кариерата и колегите си, то във всеки един момент ще се намираме от едната или от другата страна на барикадата. Предлагаме ти няколко ключови момента, които ще ти помогнат да направиш разговора по-ефективен.

 

Избери подходящото време

Винаги провеждай разговора на четири очи. Никога не избирай момент, когато човекът е под голямо напрежение, защото няма да осъзнае истинския смисъл на думите ти. Ако въпросът е неотложен, помоли го да си вземе пет минути почивка, за да се успокои и след това да ти отдели малко време за да поговорите.

Остани спокойна

Не приемай среща, ако си разстроена от някаква грешка. Вместо това направи кратка разходка и проведи дискусията едва след като се успокоиш. По време на срещата, без значение какви критики ти бъдат отправени, се постарай да запазиш хладнокръвие. Ако усетиш, че нещата излизат извън контрол, прекъсни срещата и насрочи друго време, за да продължите.

Изпращай ясно послание

Не заобикаляй темата. Бъди прецизна. Уведоми събеседника си точно къде е проблемът и му предложи начин да подобри методите си. Имай под ръка бележки с определени детайли, които са ти направили впечатление. Винаги критикувай поведението, а не човека. Увери се, че той те разбира напълно като го помолиш да перифразира или обобщи казаното от теб. Ако събеседникът ти участва активно в разговора, ще можеш да установиш дали разбира темата, която обсъждате и твоята мотивация за тази среща.

Започни и приключи

Някои хора казват, че е хубаво да започнеш и да приключиш разговора с положителни коментари. Ако те обаче са свързани с добрата работа на събеседника ти, критиката ти може да се изгуби измежду тях. Вместо това, пак можеш да започнеш с позитивна нагласа като „Грижа ме е за твоя успех и за успеха на нашия отдел. Затова исках да се срещнем“ и да приключиш с „Надявам се, че можем заедно да работим за подобрението и се радвам, че днес обърнахме внимание на въпроса“.

Направи справка с „Човешки ресурси“

Ако не си сигурна, че критиката ти е приемлива и законна, консултирай се с представител на отдел „Човешки ресурси“ във фирмата. Най-общо се придържай към темите, свързани с работното представяне – задължения и анагжименти, които служителят има способността да подобри.

Не се повтаряй 

Не „удряй“ събеседника си отново и отново. Кажи това, което искаш и се оттегли. Съответно, направи същото, ако ти усетиш, че човекът, който те критикува, било то и шефът ти, се повтатря. Това вероятно се случва, защото е нервен или не са сигурни, че разбираш правилно гледната им точка. Опитай се да им дадеш знак като просто кажеш „Радвам се, че дойде при мен и те разбрах“.

Когато ти си обект на критика

Ако човекът, който критикува не е тактичен, фокусирай се върху темата на разговор. Ако си имаш работа с разярен ръководител, бъди силна и се опитай да стигнеш до същината на посланието, което се крие зад цялата шумотевица. Не спори, а приеми спокойно информацията. Обмисли я едва след края на срещата. Ако чувстваш, че не е е била правилна, уреди си повторна среща. Доста често шокът от посланието може да предизвика емоционална реакция. Най-добре ще е да прегрупираш мислите си и да заявиш позицията си при следващия разговор.

Когато разговаряш с някого, който те критикува, му кажи, че оценяваш неговия интерес. Сваляйки гарда ще му позволиш да види в твое лице отношение на взаимно доверие и споделяне. Прямата критика ни помага да се развиваме и усъвършенстваме. Може малко да се отклоним, но точно тя ще ни насочи в правилната посока.