До 26 април е изложбата, напомняща ни за потекло, минало и наследството българско, което не бива да забравяме. | Sliven.NET…

1
Добави коментар
Sliven
Sliven

До 26 април е изложбата, напомняща ни за потекло, минало и наследството българско, което не бива да забравяме.

22 април 2015 11:39, ХГ „Д. Добрович“ (Художествена галерия )

Художествена галерия Димитър Добрович“ – Сливен Ви кани да посетите:

Къща „Добрович“, бул. „Цар Освободител“ № 13

– Фотоизложбата „Нощни улици” на Фото Арт Клуб Сливен, експонирана в къща „Добрович“ с уловената красота на нощните епизоди от цяла Европа, по-различни и приказни в отблясъците на нощния живот.

Фото Арт Клуб Сливен е създаден лятото на 2006г от група фотографи eнтусиасти, като за негов председател е избран Георги Георгиев . Учредители на клуба и първи членове са Пламен Терзийски , Илия Илиев, Георги Георгиев, Йордан Миронски, Стефан Панайотов Николай Димов и Георги Ангелов . Няколко години по-късно клубът вече е регистриран като дружество с нестопанска цел.

В досегашната си дейност клубът е представил над 20 изложби, като всяка година, на Димитров ден, в рамките на празника на града представя своята дейност на главната улица като „изложба на въже“

 

– Изключително интересната с екзотичния, одухотворен и източно-философски поглед изложба на македонския художник Перица Георгиев „Пепси“, носител на едно модерно по своята същност изкуство, надничащо в бъдещето, извор на вътрешен мир и хармония. Картините му са заредени с вътрешна светлина и положителна енергия, преносители на слънчевата светлина и озарения до сърцето на всеки, докоснал сетивата си до тях. В експозиция могат да бъдат видяни и красивите мандали, рисувани от сливенски деца.

Перица Георгиев е роден в гр. Скопие, Македония, където завършва и Художествената академия. Първите му изяви са заедно с група от художници и музиканти наречена „Зеро”. Следват множество самостоятелни изложби на Перица в Скопие, Холандия, Германия, САЩ. Това, което винаги е било водещо в неговото творчество е стремежът към вътрешна себеизява, хармония и красота.

 

Зала „Сирак Скитник“, бул. „+Цар Симеон“ № 2

 

– Изложбата „България в блясък“- „Владетели и дворци на Третото Българско Царство“ – най-царската изложба, представяна в зала „Сирак Скитник” , изложба, напомняща ни за потекло, минало и наследството българско, чиято цел е връщането ни към една епоха на подем и величие, което не бива да забравяме.

Изложбата „България в блясък“ е открита за първи път на 24 януари 2014г. в софийската галерия „Райко Алексиев“. Близо 2000 души я посещават, като същевременно е представена и в зала „България“. Авторът Тошо Пейков съзира в очите на по-възрастните посетители пламък и блясък от предизвикания спомен, а в очите на по-младите – незнание.

В изложбата „България в блясък“ са най-прекрасните работи: образите на българските владетели, полагащи основата на Третата Българска Държава на Балканския полуостров – на младият офицер и бъдещ български княз Батенберг, на смелия авантюрист и основател на втората династия цар Фердинанд, на княгиня Мария Луиза, на цар Симеон и др. Зад фото-паната стоят имената на големи портретисти като Никола Михайлов, Кирил Василев, Адам Петровски. Намират място и големите дворци на Третото Българско Царство: Царският дворец в София, Врана, храм „Свети Александър Невски“, Царска Бистрица, Евксиноград, Александровски дворец в Русе. Тези фотоси са изключително ценни за „Европеана“ (европейската дигитална библиотека) като част от тях са подарени от автора на БТА. В България 9 обекта са под закрилата на ЮНЕСКО, като световната им посещаемост зависи именно от качественото им представяне.

Изложбата може да бъде посетена до събота, 25.04.2015г.

 

Къща „Миркович“, ул. „Миркович“, № 10

– Унгарската фотоизложба „Поколението на 80-те: изложба за актуалното състояние на обществото“, петата по ред изложба, организирана за посетителите на Галерия – Сливен съвместно с Унгарски културен институт – София.

Изложбата представя моментна снимка на обществото на 80-те, направена от членове на Студио „Млади фотографи“ от Унгария, родени през 1990-те години. Новото поколение млади фотографи е различно, но в същото време е базирано на старите социални схеми и работни модели. Изложбата ни води и назад в миналото, тъй като някои проекти се занимават със събития, сцени и социални явления, свързани с Унгария преди „промянята на режима“, водещи ни обратно към спомени и преживявания от нашето детство и рефлектира върху възприятията дълго напред в бъдещето.

Снимки

Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.
comments powered by