Супичка – пътеводител на новака в кухнята

36
Добави коментар
Tigric11
Tigric11

Всички обичат картофи: картофи соте, или картофи на фурна, картофена салата, или пък пържени картофи. Готвачите ценят картофите, защото са лесни за приготвяне, гладниците, защото почти всяка рецепта е страшно вкусна. Картофите на фурна са бързо решение за вечеря за закъснелите домакини, както и вкусно основно ястие във всяка студентска квартира. Вариантите са много: картофи на фурна с подправки, картофи на фурна с чесън и копър, картофи на фурна с какво ли не. А ето и едни картофи на фурна със сирене.

Картофи на фурна със сирене
Нужните продукти за картофи на фурна със сирене:

1. 1 кг картофи
2. 300 г сирене / 300 г извара
3. 30 г масло
4. 300 г кашкавал
4. сол, в случай, че ползвате извара

Картофи на фурна
Рецептата за картофи на фурна със сирене в стъпки:

1.
Първо трябва да подготвите картофите. Измивате ги, обелвате ги и ги нарязвате на филийки. Във вряща вода слагате картофите и ги варите около 5 минути, след което ги отцеждате от водата. Картофите трябва само леко да се сварят, а не да се разваряват, защото им предстои още топлинна обработка и ако ги сварите, в последствие те ще се разкашкат.

2.
В тавичка изсипвате картофите, натрошавате сиренето, нарязвате и маслото и разбърквате добре. Добавяте и една кафена чаша вода, покривате тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загряга на 200 градуса фурна. Печете с фолиото 30 минути.

3.
След 30 минути изваждате тавата от фурната, махате фолиото и поръсвате обилно с настъргания кашкавал. Може да смесите кашкавала с други твърди сирена, като например пармезан, или ементал. След като поръсите със сирената връщат отново във фурната и печете (без да слагате отново фолиото!) още 15 мин, докато картофите придобият апетитна златиста коричка.

Картофи на фурна
Рецептата за картофи на фурна със сирене е изпълнена!

Картофите на фурна са идеални както за основно ястие, така и като мезе на студената бира през лятото. Друг още по-лесен вариант са картофи на фурна с подправки. Макар да стават най-лено и бързо, когато са пресни, то и старите картофи могат да се приготвят с подправки. Разликата е в това, че предварително трябва да се обелят.

ДОБЪР АПЕТИТ!