Интересни факти за пицата | Teenproblem.net

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Обичаш ли пица? Повечето хора си признават, че не могат без пица и тя е най-голямото им изкушение. Ти познаваш ли някой, който не обича пица? Вероятно не се сещаш за такъв човек. Пицата е идеално ястие за всяко време, може да е закуска, обяд, вечеря, почерпка с приятели или повод да посетите любимата пицария в града. Има всякакви видове пица, а и постоянно се измислят нови. Сега ще ти разкажем повече любопитни факти за тази невероятно вкусна храна.

 

Първите сведения за пицата идват още от древните римляни. Те са консумирали кръгъл хляб, върху който са слагали различни подправки и билки, ароматни треви. Те наричали това ястие „плацента“. Истината е, че това е била храната на бедняците, само селяните са я приготвяли.

 

От къде идва името на пицата? Името идва от латинската дума „пицеа“ (picea), почернелият хляб в пещите.

 

 

Най-големият консуматор на пица в света не е Италия. Там е родината на тази вкусна храна, но САЩ е страната, която потребява най-големи количества от нея. Именно в Щатите се появяват и първите полуфабрикати на пица.

 

Законът пази традиционната пица. Има милиони вариации на пицата, които са популярни по цял свят. Те са вкусни, но не са традиционни. Затова италианското правителство е узаконило „Традиционната италианска пица“. Този закон пази съставките и приготвянето на тази пица. Тези, които не отговарят на изискванията, не могат да се наричат „традиционни“. Също така, Италия настоява от Европейския съюз да защитят известни италиански рецепти, като „Маргарита“ и „Маринара“.

 

Най-дългата пица в света е изпечена в Италия и е имала дължина от 240 м. Най-голямата кръгла пица също е направена в Италия и е била с диаметър над 40 метра. Най-голямата правоъгълна пица е приготвена в Айова и е имала страни 30 на 40 метра.

 

В Русия явно също обичат пица, защото са изработили такава с формата на площта на Москва и в размер на 22 квадратни метра.

 

Американско проучване доказва, че над 7 млн. документи годишно се изцапват с пица, която служителите консумират, докато хапват на работното си място.

 

Парфюм с аромат на пица? Топлата пица ухае страхотно и веднага ти се дояжда, когато усетиш този аромат. Но според някои хора този мирис може да бъде патентован като парфюм. В Италия Дучо Креши създава парфюм, душ гел и лосион за тяло с аромат на пица, а това се случва преди 10 години.

 

По света се организират различни състезания, свързани с пицата. На един такъв шампионат, състезателят Джоу Честът изял 45 парчета пица за 10 минути.