1 май – Ден на труда

1
Добави коментар

Празнуваме Международния ден на труда.

Денят на труда и на международната работническа солидарност се отбелязва всяка година на 1 май и е един от официалните празници в България. На тази дата много страни по света честват икономическите и обществените постижения на работническото движение.

История на празника.
Началото се поставя с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. На първи май 1886 година в Съединените щати, профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален работен ден на 8 часа. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около двеста души и убиват поне четирима. На 4 май по време на последвал протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, тогава загива полицай и 6-тима са ранени. Бързо са осъдени и екзекутирани 7 анархисти, впоследствие са оправдани като невинни.
През 1889 учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир.“ Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на първи май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците.“
В комунистическите и социалистическите страни на честването на 1 май се отдава голямо значение, като част от идеята, че тези страни са управлявани именно от работническата класа.

1 май в България.
Денят на труда е официален празник в нашата държава.
Първият опит за честване на Първи май в България е от Топографското дружество през 1890 г. През 1939 г. е обявен за официален празник.
От 1945 г. комунистическата власт в Народна република България започва да чества празника ежегодно. Държавата отбелязва 1 май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място. Манифестиращите преминават марширувайки през площада, като скандират предварително заучени лозунги, които прославят работническата класа и труда. През това време от трибуна, който е разположен на площада, са поздравявани от държавни, партийни (БКП и БЗНС от управляващия ОФ) и местни ръководители.
След края на комунистическия режим в България през 1989 г. 1 май продължава да е неработен и официален ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви. Честването се отбелязва от комунисти, социалисти и анархисти, като най-значителни са концертите на открито на БСП.

1 май по света.
В някои държави по света Първи май се отбелязва официално, в други се чества неофициално.
В Канaда и САЩ отбелязват Деня на труда (Labor Day) първия понеделник от септември.
Празнуването започва през 1882 г. и възниква в резултат на желанието на профсъюза да осигури свободен ден за „трудещия се човек“. Днес Денят на труда продължава да се празнува предимно с почивен ден и за мнозина бележи символично края на лятото. Празникът става официален през 1894 година. В бившия социалистически блок Първи май е важен празник. В КНР и СССР той е отбелязван някога дори с военни паради.
Празникът е честван и в Нацистка Германия, известен с името „Имперски трудов ден“ (Reichsarbeitstag).
В държави като Австрия, Мексико, Германия, Русия, Тайланд 1 май се чества като Ден на труда и е официален празник.

44 total views, 1 views today

Tweet

Pin It