Шеф в ДАИ призна пред BIG5.BG: Синовете ми въртят годишни прегледи! – Big5.bg

1
Добави коментар
master1
master1

Стефан Павлов – началник отдел „Технически прегледи и одобряване на ППС“, спря пункт, който сам одобрил преди 5 години

Грандиозен корупционен скандал зрее в ДАИ-София, научи само BIG5.BG от бизнесмен, пострадал от чиновническите безобразия. Явор Костов, собственик на пункт за годишни технически прегледи, се оплака, че шефът в автомобилната инспекция Стефан Павлов е отказал да поднови лиценза за обекта му с мотива, че бил преместваем обект (виж челната снимка, б.ред.). По казуса обаче има решение на специална комисия, която посетила пункта и дала заключение, че сервизът отговаря на изискванията и може да продължи дейността си.

Действията на Павлов – началник отдел „Технически прегледи и одобряване на ППС“ в Държавната автомобилна инспекция, са повече от съмнителни, понеже отварянето на пункта преди 5 години е станало именно с неговия подпис. Въпросът е как тогава сермизът е бил годен да извършва годишни технически прегледи, а сега не е?

За капак се оказа, че синовете на въпросния Стефан Павлов работят…в пункт за годишни прегледи в столичния кв. „Люлин“, чийто лиценз зависи от родителят им. Пред BIG5.BG чиновникът с дългогодишен стаж в ДАИ призна, че наследниците му въртят бизнес, който изцяло зависи от него и отдела му. „Да, така е, правят годишни прегледи. Има кой да реши дали това е конфликт на интереси“, изцепи се даяджията. Павлов предложи да му изпратим всичките си въпроси писмено на електронната поща, за да отговори, защото разговорът не бил за телефон.

Това набързо скалъпено съоръжение за годишни прегледи не било преместваем обект, смята Стефан Павлов

Всъщност драмата в Държавната автомобилна инспекция, част от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) към Министерството на транспорта, има своята предистория. „Тук се случват фрапиращи закононарушения, които се оправдават с решение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски“, алармира пред BIG5.BG ощетеният бизнесмен Явор Костов.

В края на март той е станал поредна жертва на далаверите в ДАИ, след като се наложило да поднови лиценза за сервиза си, в който се извършват годишни технически прегледи. Разрешителното за тази дейност е за 5 години и желаещите да го продължат подават молба, след което ги посещава комисия от автоинспекцията. Работата на експертите е да проверят дали конкретният сервиз покрива изискванията за подновяване на лиценза.

Месец преди 23 март 2015 г., когато изтекло първото му разрешение за годишни прегледи, Костов подал молба за презаверяване на лиценза. На 19 март в сервиза на ул. „Иван Гешов“ №1 пристигнали Младен Милев – старши инспектор и Емил Котев, гл. специалист в ИААА.

Явор Костов е убеден, че всички проблеми са заради отказа му да даде тлъст рушвет на чиновниците в ДАИ

„Цял ден хората мериха дали помещението ми отговаря на изискванията. Накрая издадоха протокол 011/19.03.2015, в който се казва, че обектът е безупречен и няма пречка за подновяване на разрешителното ми“, обясни бизнесменът. Още същия ден с протокола в ръка Явор Костов платил държавните такси за разрешителното в размер на 1115 лева и назначил двама нови работници към четиримата в сервиза.

На 25 март обаче по телефона му се обадил Стефан Павлов – началник отдел „Технически прегледи и одобряване на ППС“ в една от четирите дирекции на ИААА – „ППС и водачи“. Казал му, че всъщност не може да подпише разрешителното, защото сервизът му бил „преместваем обект“, което било в нарушение на закона.

„Сервизът ми е солидна постройка, веднъж вече получих 5-годишен лиценз“, чуди се Костов. Проверката ни показа, че преди 5 месеца Стефан Павлов е издал лиценз на пункт в мол „България“, преграден с транспаранти. Костов пък обясни, че това е най-малкото закононарушение.

„Има разрешителни от най-високата категория 5, които позволяват преглед на тежкотоварни камиони и цистерни в сервизи, които изглеждат като колиби. Как става това, ако няма корупция“, подчерта столичанинът. По думите му в телефонен разговор началникът Стефан Павлов се оправдал, че от него нищо не зависело. „Каза ми, че защото всичко ставало с подпис на министър Московски и така прехвърли топката на най-високо ниво“, вдига рамене бизнесменът. Според него проблемите му произтичат от отказа да даде тлъст рушвет на шефовете в ДАИ, които са свикнали да си вършат съвестно работата само срещу пари под масата.

BIG5.BG