Скандален бирник откраднал 1,9 млн.

4
Добави коментар

Скандално известният юрист Атанас Атанасов има шанс да стане първият частен съдебен изпълнител, осъден за присвояване в особено големи размери. Става дума за 1 915 559 лв., които събрал от 2006 г. до 2011 г. от длъжници, но вместо да се разплати с кредиторите, ги сложил в джоба си. Окръжна прокуратура вкара в съда обвинителния акт. Върху 150 страници са изброени серията от афери на Атанасов с чужди пари. Срещу него са повдигнати 4 обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери, както и за укриване на данъци. Заплашват го до 10 г. затвор и конфискация на половината му имущество. В момента Атанасов е на свобода срещу 50 000 лв. гаранция.

Още през октомври миналата година в. „Марица“ писа, че от сметките на Атанас Атанасов по мистериозен начин са изчезнали повече от 1 млн. лв. Според клюката, която обикаляше канторите под тепетата, в сметката на Атанасов тогава бяха останали едва 36 лева. Жалби срещу него са подали десетки дружества на няколко пловдивски бизнесмени, дори банкова институция. Атанасов е давал показания и е разпитван многократно. Всеки път досега се е отзовавал, давал е обяснения. Твърди, че е действал в рамките на закона. Мобилните телефони на Атанас Атанасов от доста време са изключени, а той вече не е ЧСИ, след като ВАС го лиши от права за срок от 3 г. през 2013 г. Архивът с близо 5600 съдебни дела бе предаден от специална комисия на частния съдебен изпълнител Никола Видев. Той е категоричен, че от миналата есен води стриктна документация по всички дела. Пред „Марица“ Видев не скри, че някои продажби, направени по времето на Атанасов, се е наложило да се повторят, тъй като по тях процедурата не е приключила от колегата му. В гилдията се говори, че Атанас

прекарва месеци наред в Италия

където е следвал навремето. Друг е въпросът, че колеги дори поставят под съмнение достоверността на дипломата му. Атанасов има тапия за доктор по право на 30 април 1999 г. от Римския университет „Тор Вергата“. На 23 юни 1997 г. е придобил магистърска степен по каноническо право от Папски университет „Урбаниана“. На основание двете дипломи на 13 юли 2000 г. МОН го признала за дипломиран юрист. Атанасов е съдебен изпълнител в Районния съд в Пловдив от 2000 г., а от 2005 г. става ЧСИ.

Адвокати твърдят, че напоследък са засичали инцидентно Атанасов да се появява пред бившата си кантора до Съдебната палата. Запознати твърдят, че ден преди Атанасов да бъде привикан за първи път в прокуратурата, успял да прехвърли 10 луксозни имота на свои близки – след това прокуратурата е наложила възбрана да продава всичко ценно, което притежава. Камарата на частните съдебни изпълнители

го изключи заради 20 тежки нарушения

Производството срещу Атанасов бе образувано по жалби на строителна компания „Загора“ АД, кантора „Луков и Горчев“ и частен съдебен изпълнител от Стара Загора. Жалбите са по две изпълнителни дела, по които през 2012 г. са продадени имоти в Стамболийски, публична общинска собственост. За скандалните сделки не бе разбрал дори кметът Иван Атанасов. Трите продажби са извършени, след като общината е осъдена да заплати 76 000 лв. на фирмата за чистота „Комунал“. И трите обекта били изтъргувани на скандално ниски цени – писта, която е 100 дка, е продадена за 8200 лв. Двуетажна сграда с разгъната площ 250 кв.м. след основен ремонт – за 11 222 лв., а местният пенсионерски клуб – за 23 000 лв. Сред измамените от Атанасов бяха още ресторантьорката Таня Гинева и бизнесменът Петър Станчев, който твърдеше, че юристът е продал неправомерно съдовете за смет, собственост на „Екоглобал“, на друга фирма.

За някои от тези далавери вече са повдигнати обвинения на Атанасов, други са в процес на разследване. Сред един от най-известните строителни предприемачи, измамени от Атанасов, е Стоян Анастасов – Джимито. По думите му заради далаверите на юриста е

изгорял със 700 000 евро

Загубите за клиентите му, които са си платили жилищата в нова кооперация на ул. „Георги Икономов“ 53, но не могат да се нанесат в тях, са 500 000 евро, изчислява строителят.

Пловдивчанинът Иван Делков пък, въпреки че платил до стотинка дълга на съпругата си Елза и получил документ за това от Атанасов, 4 г. по-късно бил потърсен от друг събирач. Оказало се, че 4551,08 лв., които превел, са отишли право в джоба на скандалния бирник.

ПРЕЗ 2009 Г.

Пребиха го с метална тръба

Срещу ЧСИ Атанас Атанасов имаше десетки жалби от пловдивчани, останали без имущество, след като изпълнителните им дела попаднали при него. Бе създаден и комитет от пострадали пловдивчани. През февруари 2009 г. неизвестен мъж с маска причака Атанасов пред дома му и го преби с метална тръба. Той бе приет в болница с тежка черепно-мозъчна травма. Съдия-изпълнителят се възстанови и известно време се движеше с охрана. Извършителят така и не бе разкрит.

ДЕЖАВЮ

Отнеха правата на втори от Пловдив

Колегата на Атанасов ЧСИ Величко Апостолов също има сериозни проблеми със закона. Той е вторият пловдивчанин, на когото Камарата на частните съдебни изпълнители отне правата, но юристът оспорва наказанието пред Върховния съд. Делото срещу него не е приключило.