Пшенична трева – непознатата суперхрана

3
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Опитвали ли сте пшенична трева? А чували ли сте за нея? Пшеничната трева всъщност е една от малко популярните, но модерни напоследък, суперхрани. Научете повече за пшеничната трева и за ползите й за здравето. Пшенична трева – непознатата суперхрана

Пшенична трева – непознатата суперхрана © снимки: Thinkstock Пшенична храна – ползи за здравето

Пшеничната трева са млади пшенични стръкове. Пшеничната храна напоследък добива популярност и се определя като суперхрана. Пшеничната трева е богата на витамини А, С и Е, както и на желязо, калций, магнезий и амино киселини. Освен това пшеничната трева съдържа и витамин В17, за който се смята, че разрушава раковите клетки. Пшеничната трева се използва за подобряване нивата на кръвната захар.

Смята се, че пшеничната трева помага за сваляне нивата на лошия холестерол. Освен това влияе благотворно върху храносмилането. Често пшеничната трева и сокът от пшенична трева се използват при детоксикация заради способността й да пречиства черния дроб. Заради способността да пречиства лимфната система, пшеничната трева помага при халитоза (сутрешен дъх) и изпотяване с много неприятна миризма.

Вижте също:Суперхрани за здраве и стройна фигура >>>Топ 10 на пролетните суперхрани >>>

Пшеничната трева помага за справяне с кожни проблеми. Тя е много полезна за облекчаване симптомите на акне, особено когато се комбинира с промяна в диетата.

Пшеничната трева се бори успешно с разпространението на бактерии и затова сокът от нея се пие при възпаления.

Любопитно: Не бъркайте пшеничната трева с ечемичена трева. Двете много си приличат, но ечемичената трева не е толкова полезна

Някои зъболекари препоръчват на пациентите си изплакват устата си със сок от пшенична трева. Той предотвратява развитието на кариеси и помага при проблеми с венците.

Пшеничната трева и хлорофилът

Пшеничната трева е един от най-добрите източници на хлорофил. Хлорофилът е богат на ензими, за които се смята, че забавят стареенето.

Освен това хлорофилът помага за увеличаване броя на червените кръвни телца. Някои учени твърдят, че редовната консумация на сок от пшенична трева може да намали риска от развитие на ракови заболявания с до 40%

Как да консумираме пшеничната трева?

Пшеничната трева можете да консумирате прясна и под формата на сок. Ако изцедите сок от пшенична трева, знайте, че трябва да го изпиете до 20-30 минути. След това сокът от пшенична трева губи полезните си свойства.

Веднъж отрязана, пшеничната трева може да се консумира веднага. Ако желаете, можете да я съхранявате няколко дни в хладилник, но не повече. След това става негодна за употреба. При желание можете да замразите пшеничната трева, но така тя ще загуби част от полезните си съставки.

Странични ефекти на пшеничната трева

Загуба на апетит
Запек
Гадене, в някои случаи дори повръщане
Пшеничната трева може да съдържа бактерии и мухъл, заради начина на отглеждане. Затова не се препоръчва на бременни жени
Пшеничната трева не съдържа глутен. Все пак хората с целиакия трябва да я приемат след консултация с лекар

12.05.2015/ Радослава Михайлова