Древният Дион – свещеният град на Македонците

2
Добави коментар
InLife
InLife

Древният Дион – свещеният град на Македонците
30 май 2015

Лятото все още не се е развихрило и слънцето все още е спокойно, а това е най-доброто време за пътувания и културно-исторически туризъм – последната тенденция сред пътешествениците. Не, че световните all inclusive дестинации ще останат празни в сезона, но вече са на мода по-малки, по-различни места, обвързани със световното културно-историческо наследство. Така се изживяват уникални дни – на уникални места и сред уникални културни пластове и настроения.
Повлияни от тази вълна, In Life пътешества в съседна Гърция за няколко дни, за да „наберем“ история и ентусиазъм за нови медийни приключения. И така: пътищата ни отвеждат в свещеният град на Македонците – древният Дион. 

Магичното място, носещо в себе си енергията на вековете се намира в подножието на планината Олимп и не далеч от Пиерианските крайбрежия. Неговото религиозно име свърза града директно със свещения „Олимпийски Зевс”. На мястото, където е построен храма на Зевс, има специални знаци: кристално чиста вода, извираща от безбройни извори и многогодишни дървета.

Всъщност днес Дѝон (на гръцки: Δίον, на латински: Dium)  е село в Централна  Македония, Гърция, който според преброяването от 2001 година има население от едва 1 336 души.  Селото е част от Дион-Олимп. Името му до 1961 година е било Малатрия, когато е прекръстено по името на античния град, разположен край него.

Ето и няколко думи за историята на Дион. Той е кръстен на древния свещен македонски град Дион. В миналото, селото е било познато като Малатрия. Заселено е от влахи, а днешното модерно село е създадено в началото на 20 век от животновъди, които са прекарали зимата тук. Името на града е алтернативна гръцка форма на Зевс, богът на дневната светлина и водач на олимпийските богове. Първото споменаване на Дион е у Тукидид, който казва, че това е първият град достигнат от спартанския военачалник Бразид след като той навлязал от Тесалия в Македония по пътя си през владенията на съюзника му Пердика II в експедицията му срещу атинските колонии в Тракия в 424 пр.н.е. Според Диодор Сицилийски Архелай I в 5 век пр.н.е. дава тласък на развитието на града като установява в него деветдневни празненства посветени на Зевс и музите, които включвали атлетически и драматически състезания.

Дион влиза в археологическата библиография през 19 век в книгата на английския пътешественик Уилям Лийк “Пътувания в Северна Гърция III” от 1835 г. На 21 декември 1806 г., Лийк посещава руините близо до селото Малатрия, идентифицира укрепленията, театъра, стадиона, храма и гробната могила, и написва, че няма съмнение, че имайки предвид всичко това, този град е известния Дион, един от изтъкнатите градове на Македония.

Систематични разкопки обаче започват едва в 1928 година, след като в 1913 година Дион попада в Гърция. Разкопките, продължили до 1931 под ръководството на Георгиос Сотириадис, разкриват македонска гробница от 4 век пр. н. е. и раннохристиянска базилика. Разкопките са подновени в 1960 година от екип начело с Георгиос Бакалакис в района на театъра и стената. От 1973 година професор Димитриос Пандермалис от Солунския университет води разкопките в района. В 2006 година е открита вградена в стените на града статуя на Хера.

Реката на Дион е била известна не само, защото хората са се ориентирали по нея, но и защото е била тясно свързана с легендата за Орфей. Според традицията, жените от региона, в ярост заради божествения музикант омагьосал мъжете, животните и дърветата със своите мелодии, го убили в подножието на планината не далеч от Дион. След това те опитали да измият своите окървавени ръце в реката Хеликон, която тече в дефилето на планината Олимп. Реката, обаче, за да избегне замърсяването, изчезнала внезапно в земята и се появила в Дион с друго име. От този момент е наричана Бапфирос и нимфи се къпят в нейните кристално чисти води. Тази легенда дава обяснение на географския феномен, при който водата изчезва в речното корито на дефилето и се появява отново в изворите на Дион.

Разкопките в района, наводнени от водата, са извършени при много трудни условия. Почти е било невърможно да се достигнат предметите под водата, за това допълнителна задача е било да се премести речното корито с няколко метра на запад, за да се открие остатъка от главния храм, разположен на дъното на реката.

В музея на комплекса могат да се видят всички археологически находки открити на територията на древния град. В специално проектирана стая е посветена на излагането на уникалната находка за Дион, открита през 1992г. Музеят определено си заслужава и неговата колекция от антични предмети е наистина ценна.

Освен това, в Дион можеш да се разходиш по древните каменни улици, да видиш останките от внушителни сгради – храмове, дворци, терми (баните на римляните), християнски базилики, магазини и къщи.

Дион те пренася през вековете и атмосферата те настройва за предстоящото лято. Вълнуващо е…

текст: В.Симеонова
снимки за In Life: Симеон Симеонов