„Физика на тъгата“ на Георги Господинов с „Цветето на Хеликон“

0
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Романът „Физика на тъгата“ на Георги Господинов печели наградата „Цветето на Хеликон“. Официалното награждаване ще се проведе в Международния ден на книгата – 23 април, от 16 ч. в книжарница Хеликон – Витоша (бул. „Патриарх Евтимий“ 68).

„Физика на тъгата“ е най-продаваната книга от 12-те номинирани през 2012 г. за литературната награда „Хеликон“ за нова българска художествена проза, съобщиха от книжарницата.

След „Физика на тъгата“ се подреждат „Ной дава последни указания на животните“ на Калин Терзийски (Сиела), „Господ слиза в Атина“ на Александър Секулов (Сиела), „Името“ на Христо Карастоянов (Жанет 45).

Отново на 23 април в Хеликон – Витоша, от 16 часа ще започнат инициативите по повод Деня на книгата. Гост и участник в празника ще бъде министърът на културата Владимир Пенев.

Журито на националния конкурс „Рашко Сугарев“ – Димитър Коруджиев, Георги Величков, Любен Петков и Деян Енев – ще връчи наградите за къс разказ, публикуван в пресата или в книга на белетрист до 35 години, с подкрепата на НДФ „13 века България“.

След това ще се проведе щафетното четене на любими книги. Известни български писатели, художници, журналисти, музиканти ще прочетат откъси от книги. Това ще са Кристин Димитрова, Севда Шишманова, Владимир Пенев, Греди Асса, Георги Господинов, Анри Кулев, Йордан Попов, Бойко Ламбовски, Георги Лозанов, Любен Петков, Иван Лечев.

През ноември 1995 г. ЮНЕСКО излезе с решение 23 април да бъде посветен на книгите и техните автори, защото на тази датата, станала емблематична за световната литература, са родени или починали колоси като Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес, Инка Гарсиласо де ла Вега, Морис Дрюон, Мануел Мехия Вайехо, Владимир Набоков. Затова от 1996 година „Хеликон“ неизменно превръща 23 април във фестивал на четенето и почит към пишещите и техния труд, с което се превърна в първата културна институция в България, присъединила се към решението на ЮНЕСКО.