Вдъхновени от природата- къщите на Solaleya

2
Добави коментар
kalojan
kalojan

В наши дни архитектурните студия предлагат все по-ексцентрични и новаторски проекти. Особено ценни са „зелените“ сгради, в които освен за настоящето, е вложена мисъл и за бъдещето. Компанията Solaleya, чийто слоган е „вдъхновени от природата”, е специализирана в изграждането на еко-домове, които ще ви представим днес.

 

Самите къщи представляват куполи, изработени от дърво, като фасадата изобилства от капандури, а на върха са разположени слънчеви панели. Освен необикновен дизайн, функционалност и естетическа наслада, тези къщички предлагат и сигурност: те устояват на урагани от 5-та категория, когато вятърът достига скорост от над 250км/ч,  и земетресения с магнитуд от 6,7 по скалата на Рихтер.

 

Постройките, чиято конструкция е изградена от 90% дърво, са изолирани с корк. От компанията-производител предлагат механизъм, който може да направи къщата още по-необикновена, а именно: въртящ се механизъм. Благодарение на него, куполите се въртят на 360 градуса, а вие можете сами да избирате каква да бъде гледката от прозореца ви. При все това, енергията, която бива изразходвана за завъртането на къщата, се равнява на енергията, консумирана от прахосмукачка. В допълнение, този въртящ механизъм позволява максимизиране на количеството светлина, абсорбирано от слънчевите панели.

 

Материалите, използвани от Solaleya са изцяло естествени: дървен материал с FSC сертификат, гарантиращ отговорното използване на световния горски фонд, рециклирана стомана, компресирана слама и корк. Именно тези материали гарантират здравословна атмосфера в еко-домовете и ги правят в хармония с околната среда.

 

Идеята за домовете на Solaleya са плод на въображението на Патрик Марсили, които строят първия си модел във Франция през 1988г. За негова изненада къщата му привлича вниманието на много хора, в резултат на което се получават много запитвания за подобни. Оттогава насам има построени над от 130 къщички от този тип във Франция и още много по целия свят. Solaleya е изключителен дистрибутор на куполните къщи на Марсили за САЩ.