Предвиждат съкращаване на 200-300 щата от затворите и ГДО Follow

Предвиждат съкращаване на 200-300 щата от затворите и ГДО

Снимка: google

Към момента се предвижда оптимизиране в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и Главна дирекция "Охрана" (ГДО) с около 200 – 300 щата, част от тях са незаети.

 

Прави се всичко възможно да бъдат пренасочени хора, които ще бъдат съкратени към свободни щатове.Това каза Иван Петров, председател на УС на ССЗБ - Синдикат на служителите в затворите в България, предаде БГНЕС.

 

Цифрата не е окончателна, ще се оглеждат затвор по затвор, арест по арест – там, където има дублиращи функции, там, където могат да се избегнат някои административни най-вече длъжности – ще се направи точно това. Според Петров реално от тези 200 – 300 работни места, заети са около 180 души към този момент – предимно административни длъжности. Част от тях ще бъде направен опит да бъдат пренасочени към незаети места. Това е съгласно постановлението на МС за 10% съкращения на разходите за персонала.

 

Днес по инициатива на Министерството на правосъдието се проведе трета поред работна среща със синдиката, за да се обсъдят настоящата ситуация, намеренията на министерството и предприетите мерки за съкращаване на персонал. Иван Петров каза, че имат уверението на министъра на правосъдието Христо Иванов, че на този етап поне няма да се засягат длъжности, пряко свързани с дейността по охраната и осъществяване на реда в местата за лишаване от свобода, медицински служители и хора, работещи по ресоциализацията на лишените от свобода. Реорганизацията е неизбежна за съжаление, каза Петров.

 

Ще се създаде работна група в двете дирекции, с участие на синдикалните организации, които да обсъдят и анализират възможностите за допълнително съкращение там, където може би има дублиране на длъжности например да се съкратят до санитарния минимум, за да може да се изпълни разпореждането на МС. "Продължаваме работа съвместно с политическото ръководство, професионалното ръководство на двете дирекции. Към този момент Петров каза, че са удовлетворени от резултатите, те ще участват в работните групи и ще бъдат огледани всяко едно звено по отделно, всеки един затвор, следствен арест от специалистите и в съвсем кратък срок ще излязат с предложение, което отново ще бъде обсъдено в МП.

 

За петък те потвърдиха, че активно ще участват в протестните действия, които се организират съвместно с партньорите им от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Започват серия от протестни действия, от петък в 17 часа в градинката пред църквата Св. Седмочисленици до МВР. Продължават с голям митинг и шествие, което ще се състои в събота, ще бъде изграден палатков лагер пред НС. Тези протестни действия са свързани с промените в Кодекса за социално осигуряване и по конкретно пенсионната реформа.


Прочети цялата публикация
Коментари

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност