LED драйвер - евтин вариант който можете да направите сами Follow

LED драйвер - евтин вариант който можете да направите сами

Здравейте приятели, с тази статия ще Ви запозная с лесен и евтин начин да направите LED драйвер за вашият мощен LED диод, без да се налага да поръчвате скъпи или пък некачествени LED драйвери от Китай.

LED драйвер – обща информация

Срещал съм множество въпроси относно темата „Да ползвам ли LED драйвер или мога директно да свържа диода към подходящ източник на напрежение?“.

Отговора на този въпрос е един – да можете да свържете диода си и без да ползвате LED драйвер, но това ще намали многократно неговия живот, както и няма да свети на 100% от капацитета си, дори и на 80% от него.

Това е така, поради факта, че LED светодиода, променя нуждтата си от ток и напрежение поради много фактори, но основният е заобикалящата го температура на околната среда. Ето защо е препоръчително да използвате LED драйвер, макар и да можете без него.

LED драйвер – схема

LED драйвер схема

Представям на Вашето внимание една много проста, но в същото време надежна схема на LED драйвер за светодиоди до 1A.

В схемата откривате точно два елемента, които са необходими за драйвер-а на Вашият LED:

LM317 с радиатор – линеен регулатор на напрежение. Съпротивление

За да намерите стойността на съпротивлението R, трябва да направите следните сметки:

Линейният регулатор на напрежение LM317 подава константни 1.25V между крачета ADJ и Vout, така че ако сложим съпротивление между тях следва да получим и константно напрежение.

Според закона на ОМ, то U/I=R. Това означава, че ако искате да свържете един или повече диода (в моя случай това е 1W светодиод – 350mA), сметките са следните:

1.25V / 0.350A = 3,57 Ома

Това е и стойността на съпротивлението, което е необходимо за да доставим 0.350mA за диода. Естествено избираме най-близкото съпротивление по стойност – E12 3.9 Ома. За да не грее много, резистора трябва да бъде поне 1W.

Ако желаете да направите LED драйвер за 3W светодиоди 700mA, то сметките са следните:

1.25V / 0.7A = 1.78 Ома

Тъй като LM317 доставя не повече от 1.5A ток, препоръчвам да го ползвате при до LED драйвер със светодиоди до 1A, тъй като се нагрява наистина много силно! Ако желаете по-мощна схема, тогава ползвайте по същия принцип линеен регулатор на напрежение LM350

Благодаря и успех със светодиодните схеми!


Прочети цялата публикация
Коментари

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност