Водата в басейна може да боядиса косата ви зелена :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

4
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: www.razkritia.com

Лятото вече е тук и много хора хукват към басеините, за да избягат от жегата. И въпреки уверенията на повечето собственици на съоръженията, че те са напълно безопасни за здравето, ето някои неща, които е добре да имате предвид, когато пускате детето си да играе там.

Силно хлорирана вода

Това е най-лесният и бърз начин да се пречисти водата в басейна, както и да се убият всички бактерии в нея. Лошото е че води до зачервяване на очите, а понякога и до алергични реакции.

Телесни течности

Червените очи след посещението на някои обществени басейни не се дължи само на хлора във водата. Американски специалисти твърдят, че когато хлорът влезе в контакт с всички бактерии на тялото, включително и с остатъци от телесни течности, той прави всичко възможно, за да ги убие. А най-често причината за сърбеж по кожата и червени очи е, че някой не е бил достатъчно учтив да излезе от водата, когато е било необходимо. Свързвайки се с потта и други секрети хлорът предизвиква сърбежи или зачервяване.

Водата в басейна не променя цвета си само заради урината

Един от най-модерните митове е, че водата в басейна променя цвета си, ако някой се е изпуснал в нея. Това е отличен начин да се предотвратят подобни фалове, но според най-новите научни постижения, вече е доказано, че водата може да се оцвети при всеки контакт с вещества от органичен характер. Така че внимавайте с рибата и бирата на обяд.

Душът преди и след влизането в басейна е задължителен

Много държави на запад са въвели това правило и то не е без причина. Колкото и хлор да сложите във водата, ако влезете в нея без да сте си взели душ преди това, има вероятност всичко, което е по тялото ви – грим, козметика, естествени мазнини, продукти за лична хигиена, да се съединят с хлора и да унищожат полезното му действие. „Всички те съдържат много азот и предизвикват съединението хлорамин, което не убива никакви бактерии“, казва епидемиолога Мишел Хлавс, цитирана от Livescience.

Може да се сдобиете със зелена коса

Хлорът действа по особен начин на някои бои за коса, тъй че внимавайте с тях. Регистрирани са немалко случай, в които девойки, фенки на Кели Озбърн или Кейти Пери, решават да си направят сини прически, но след едно посещение в басейна излизат със зелена коса. И не само те. Най-добре е след като сте си измили косата, просто да я третирате със защитен балсам, който не се измива и така да си спестите неприятни изненади.