Намаляването на дела на сивата икономика чрез увеличаване на електронните разплащания е сред приоритетите на Visa Европа в…

1
Добави коментар
NoviniteBG
NoviniteBG

23 Юни 2015 | 02:06 | Агенция „Фокус“

София. Сивата икономика в България намалява. Това стана ясно по време на кръгла маса „За икономика на светло“, която бе организирана от Асоциация на индустриалния капитал в България и Национален център „Икономика на светло”. По време на събитието министър-председателят Бойко Борисов уточни, че борбата с корупцията и контрабандата трябва да се изведе на държавно ниво. За основна задача в справяне със сивата икономика той обяви свалянето на нивото й на 1/3 от това, което е в момента. Във връзка с данни, изнесени от финансовия министър Владислав Горанов, които показват, че приходните агенции са вкарали в бюджета 1.109 млрд. повече за първите 6 месеца в сравнение с миналата година, премиерът обясни, че точно толкова пари са отишли при хората, които се занимават с контрабанда. Бойко Борисов категорично подчерта, че тези хора работят срещу държавата и прибират лесни пари. По думите му, при обществените поръчки рискът е много по-голям, защото там ЕС следи за тях. Вицепремиерът Томислав Дончев също обърна внимание на факта, че при интензивното ползване на еврофондовете се е явил един малко очакван ефект – за намаляване на сивия сектор. „Причините се крият в това, че по тях няма как да се кандидатства, ако не се декларират адекватни доходи”, уточни Дончев. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че борбата със сивата икономика трябва да бъде общо усилие на държавата, бизнеса и цялото общество и само така може да има ефект от нея. Той обясни, че няма как да има сива икономика, ако няма данъчни престъпления, корупция, злоупотреби с обществени поръчки.
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев съобщи, че за последните няколко години сивият сектор е намалял от 35 % до 32 %.Той също постави амбициозна цел за намаляването на нелоялната икономика със 7% до 2020 година. По думите му основание това да стане възможно дава фактът, че в периода 2010-2014 година тя е намаляла с 3%. Велев уточни, че тези 7 пункта биха довели размерът на сивата икономика у нас до стойност под ¼, с което бихме излезли от челната тройка на тази негативна класация. Според него това ще доведе и до увеличаването на приходите от 2,4 млрд. лева ежегодно.
Министърът на финансите Владислав Горанов бе категоричен, че държавата няма да толерира неформалната икономика. Той посочи, че ще се предприемат нови мерки за надграждане на вече съществуващите.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази мнение, че борбата трябва да е с тези, които престъпват закона, а на останалите да им бъде помогнато да излязат на светло. Той призова държавата да полага достатъчно усилия, за да гарантира събираемостта на приходите.
Доклад на АИКБ сочи, че според композитния индекс, който представлява обобщен показател за икономическите отношения от 2010 г. до 2013 г. делът на икономиката на светло е нарастнал от 64,7% до 69,19%. Причините за това са Политическата нестабилност и кризата с КТБ през изминалата година, липсата на мерки за подобряване на бизнес средата в страната, липсата на реформи в секторите енергетика, здравеопазване, МВР и образование, административното повишаване на минималната заплата и минималните осигурителни доходи, замразяването на оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“. През 2014 г. обаче тенденцията се обръща и има лек спад, като според предварителните данни индексът вече е 68,28%.
Весела ПЕТРОВА

Отвори в нов прозорец