Онихомикоза – гъбички по ноктите

1
Добави коментар
Apteka24
Apteka24

Онихомикозата представлява гъбична инфекция, засягаща ноктите на краката, по-рядко на ръцете. Заболяването засяга различни части на ноктите – нокътния матрикс, нокътното ложе, нокътната плочка и в зависимост от това се разделя на различни подвидове. Онихомикозата не е животозастрашаващо състояние, но в по-тежките си форми може да е причина за болка, дискомфорт и обезобразяване на ноктите и може да доведе до сериозни физически и професионални ограничения, както и до психически и социални проблеми.
Симптоми:
Онихомикозата обикновено протича без физически оплаквания, поради което страдащите обикновено търсят помощ по козметични причини. С прогресирането на болестта може да се стигне до затруднено ходене и ограничения при физически упражнения.
Като симптоми могат да усещат тръпнене, болка, дискомфорт и загуба на сръчност, както и загуба на самочувствие и липса на социални контакти.Най-често оплаквания липсват, а единствените симптоми са свързани с промяна в цвета и формата на нокътната плочка, нейното задебеляване и деформиране. Може да се наблюдават бели петна по ноктите или промяна на цялата плочка към жълто-бял цвят. Често има удебеляване на плочката (хиперкератоза).

Причинители на заболяването могат да са три основни класа гъби: дерматофити, дрожди и плесени.
Най-честите причинители на онихомикоза са дерматофититите. Два представителя от рода са отговорни за приблизително 90% от всички случаи на онихомикоза и това са Trichophyton rubrum и Trichophyton mentagrophytes. Онихомикозата, причинена от плесени (Fusarium, Scopulariopsis brevicaulis, Aspergillus) е все по-честа в световен мащаб (до 15% от случаите в някои страни). Онихомикозата, причинена от кандида е рядко срещано явление.
Рискови фактори:
Рисковите фактори за развитието на онихомикоза са възрастта, компрометирано здравословно състояние, травми, топлият климат, имуносупресията, къпането в обществени бани и тесните неудобни обувки.
Лечение:
Лечението на онихомикозата се извършва посредством антимикотични препарати, които се разделят на локални и системни.
Локалните (средства за нанасяне директно върху засегнатата нокътна плочка) биват кератолитични средства, антисептични съединения, имидазолови и алиламинови деривати и др.
Към пероралните системни препарати се отнасят griseofulvine, ketoconazole, itraconazole, fluconazole, terbinafine и др.
Лечението на онихомикозата зависи от клиничния вид, броя на засегнатите нокти и тежестта на нокътното засягане. Някои видове могат да бъдат лекувани с локални средства. На пазара съществуват голям брой средства за локално третиране в различна форма като Екзилор писалка за нокти, Батрафен лак за нокти, Нейлнер Рипеър спрей  и др.
Системното лечение е необходимо в случаите на проксимална субунгвална онихомикоза и при по-тежко нокътно засягане на дисталния тип онихомикоза. Тъй като вероятността от рецидив на заболяването е голяма дори и при лечение със съвременни средства, изборът на подходяща терапия е индивидуален. Бъдещи терапевтични възможности представляват фотодинамичната терапия и лазерните технологии.