ДАНТЕЛА – КРАЛИЦАТА НА ТЕКСТИЛА

1
Добави коментар

ДАНТЕЛА – КРАЛИЦАТА НА ТЕКСТИЛА

Дрехите не са само необходимост, но и начин на обличане. Именно той показва нашата индивидуалност, нюх, маниер и класа. Затова дрехите трябва да се подбират правилно, за да ви покажат така, както искате другите да ви възприемат. Фешън чойс вече написа една статия за Модни грешки или какво не трябва да обличате. Днес ще ви запознаем с дантелата или още както я наричат специалистите в модния бранш „кралицата на текстила“, като тя е загадъчна и стилна.

Думата дантела произлиза от латинската дума lacques, която означава линия или примка. Като термин в модната индустрия представлява материя, която се получава с усукване или връзване на конци на ръка с игла или с машина. Характерно за нея е че може да се прави от всяко влакно – коприна, лен, памук, полиестер, вискоза. Днес дантелата се произвежда ръчно или машинно:
•    Ръчната дантела се произвежда от лен, памук или коприна
•    Машинната дантела се произвежда от полиестер или комбинация от памук и полиестер

Според легендите за дантелата нейният произход е от преди 2500г. пр. Хр. в Египет., като представлява декоративна мрежа украсена с перли., но според последните открития, то прародител на дантелата е Древният Рим. Като първоначално тя не е била използвана за декорация на дрехи, а по-точно се е използвала за интериорна украса, но в края на 12-13в. се появява по дрехите на свещеници, които заемат високи постове в църковната йерархия. За да бъдем по конкретни дантелата се е появила, за да замени бродерията, защото дантелата може да се преобразява и да следва различни модни течения.

Историята за появата на това изкуство в България започва от Брюксел. След поредното опожаряване на Калофер съпругата на посланика в Брюксел – Екатерина Караминкова или както още местното население я наричат Ека донася в Калофер брюкселка дантела. Според историческите хроники за люлка на дантелата се счита Белгия, като тя се изменя в зависимост от модните тенденции, но това е един майсторски направен продукт. Ценен за по-скъп от бижута на дамите в аристокрацията. Първите уроци на калоферки преподава именно Екатерина Караминкова, като след Освобождението хората от Калофер събират пари, за да изпратят няколко момичета в Брюксел да се обучават. Една от тях е Донка Шипкова, като парите й стигат само до София и там тя завършва Художествената академия  и по-късно създава в Калофер първото дантелено училище, като занаята се предава от майка на дъщеря, от баба на дъщеря, че чак до наши дни. По този начин миналото и настоящето вървят ръка за ръка.

В наши дни най-естественото място на дантелата е в роклите или туниките. Различните модели са предназначени за различни поводи и места. Някой от тях са подходящи за офиса, други за вечерния ви стил, други за плажа или уикенда. Фешън чойс препоръчва за по-официални случаи рокля с повече дантела и декорации. Подходяща за ежедневието е контрастна дреха с дантела. В онлайн магазин Фешън чойс в колекция МАКСИ МОДА се предлага голямо разнообразие на туники с акцент дантела.

Дамите, които се чувстват по-удобно в дънки или спортно-елегантни панталони смело могат да съчетаят туника в свеж десен с дантела за акцент. Тази комбинация е комфортна и непринудена, но в същото време придава необходимата женственост.
Ако искате да останете верни на класическия си начин на обличане, то може да си изберете туника в по-тъмен цвят и с по-малко дантела.
За вечерта са подходящи стилни и елегантни дамски рокли с дантела.

Ако желаете да почертайте вашата женственост, то си изберете рокля с дантелен гръб в контрастен цвят, но ако повода е твърде официален то заложете на черното, то винаги е актуално и модерно, а в комбинация с дантела ви придава усещане на жена със стил и изисканост.
Ако все още нямата във вашият гардероб рокля или туника с дантела, то на страниците на нашият сайт ще срещнете над 200 модела, подходящи за вкуса на всяка дама. Очакваме ви!

ОНЛАЙН МАГАЗИН FASHIONCHOICE.BG

РАБОТНО ВРЕМЕ НА ОПЕРАТОРИТЕ:
Пон. – петък от 09:00 до 18:00 часа.
Събота – от 9:00 до 13:00 часа.
Може да поръчвате 24 часа / 7 дни седмично
Телефони
0897 234 734,
0888 234 734
Електронна поща:[email protected]