ASD Как “Seven Nation Army“на White Stripes покори спортния свят

7
Добави коментар
Fame.bg
Fame.bg

ASD Как “Seven Nation Army“на White Stripes покори спортния свят

Едва ли някой е очаквал, че едно от парче, задържало се едва три седмици на върха на рок класациите в САЩ  през 2003 ще се превърне в едно от най-популярните изпълнения в спортния фолклор.

Всичко започва през 2003, когато футболистите на Брюж гостуват в Милано, за да срещнат домакините от Милан в мач от Шампионската лига. По стара футболна традиция, банда белгийски запалянковци се разпива в местна кръчма, когато в помещението започва да звучи рифът на фронтмена на групата, Джак Уайт. Почерпените и развеселените фенове се оставят на хипнотичния ритъм и започват да припяват с „дааа-да-да-да-дааа“.

Полупияните запалянковци пренасят атмосферата от кръчмата и на стадиона и скоро мачът се огласява от „оооо-оо-ооо-оо“. Феновете не престават със скандиранията си и за тяхна радост перуанецът Мендоса бележи изненадващо за 0-1 в полза на техния отбор. Белгийският клуб сътворява сензация и побеждава италианците с този резултат, а феновете занасят късметлийския чант у дома.

3 години по-късно Брюж отново приема италански отбор, Рома, в мач за купата на УЕФА, в който гостите побеждават с 2-1 в интересен сблъсък. Феновете на италианците подемат белгийското „ооо-оооо-оо-ооо“ от публиката на домакините, но му дават гласност като „пооо-по-по-по-пооо“. В следващите мачове стадионът в Рим е огласяван от заразителния риф. Песента постепенно набира популярност в цяла Италия, като дори играчи като Франческо Тоти я възприемат и я оценяват по достойнство. Парчето скоро се превръща и в неофицилален химн на националния отбор и когато Италия триумфира през 2006 на Световното първенство по футбол, хиляди фенове по улиците на Рим скандират добилата известност като „по-по-по“ песен. Авторът Джак Уайт заявява, че е поласкан от успеха на неговата песен сред италианците.

Оттук нататък всичко е история. Футболният кавър „Seven nation army“ се разпростира все повече в Европа, а скоро след това добива и международни измерения. Парчето има свои еквиваленти в американския футбол, баскетбола, хокея и други популярни спортове зад граница.

В най-ново време песента се популяризира и от феновете на германския шампион, Байерн Мюнхен, които са фаворити на Betfair за отличието и през следващия сезон.