Razhodka.net – разходи се из България

1
Добави коментар

Местност „Казането“ 

    Малко от вас, може би, са чували за място наречено Казането. И аз не бях, така че сме квит. Само част от хората в област Стара Загора са запознати къде точно се намира. Но… аз си поставих за цел да го намеря, тъй като бях гледал много красиви снимки на тази чудна местност. 

Та ето малко информация относно еднодневната ми екскурзия в красивата планина Средна гора. 

Какво представлява „Казането“?

    Местността „Казането“ е водна каскада, която е издълбала красиви вирчета в скалите, а реката носи звучното име Казанска. 

   Тя, докато си е поправяла пътя между и през скалите е образувала водопад, както и няколко по-дълбоки вира. Така че можем спокойно да си носим бански и хавлия, за да се разхладим. 

Вирчетата са относително дълбоки, среден на ръст човек лесно може да се изтегне и да се разхлади от жегата. Даже в тях можете да видите и някоя друга рибка. 

   

За „Казането“ и любовта

   Колкото и странно да ми се стори първоначално, тук видях издълбано от водата сърце, а все си мислех, че е преработена снимка или издялано от човешка ръка, но останах приятно изненадан. На двете снимки можете да видите панорамна гледка на местността „Казането“, както и близка снимка на „сърцето“. 

Сърцето – местност Казането
Панорамна гледка – Казането

Как да откриете „Казането“ и да стигнете до него?
Водопада – Казането

   Местността се намира на километър, километър и половина преди самото село Казанка, обл. Стара Загора в т.нар. Сърнена Средна гора. . За да стигнете до селото, трябва да хванете пътя за с. Старозагорски минерални бани. (А тук можете също да се отбиете и да видите стъпката на света Богородица) . За да сме точни село Казанка отстои на 17 км северозападно от град Стара Загора. Има достатъчно табели и няма как да се объркате. Сложното е тогава, когато търсите точното местонахождение на „Казането“. Тук вече табели липсват. Така че, като пътувате вече по пътя за с. Казанка се оглеждайте. От лявата страна на пътя има малък участък, при който липсва трева или поне в сравнение с района. Там спирате автомобили и от тук продължавате около 100-тина метра пеш посока рекичката. Има малка пътечка, която ще ви отведе до място, на което можете спокойно да си направите пиктник и скара, а под него вече се стига и до самата водна каскада.

Казането – село Казанка
Водопата от близо – Казането

Време за разходката и точни GPS координати:

   На мен ми отне около 30-тина минути с тръгване от Стара Загора и търсене на мястото. Малко се позамотах в с. Казанка, но все пак ме упътиха доста точно в последствие. Ориентировъчно за тази мини ваканция мога спокойно да я прибавя към еднодневен селски туризъм. 

Координати: Геогр. ширина: 42.455983333

Геогр. дължина: 25.443047222

   За да придобието още по-добра представа можете да видите и краткото видео, което съм направил. Извинете ме за качеството, но снимам с телефон.