Живот в къщи край Русе – все повече хора го искат!

1
Добави коментар

Данни от НСИ сочат все по-голям брой на хора, които мигрират от града към селото. Увеличава се броя на хората, работещи в града, които напускат своите апартаменти в Русе и се стремят към живот в къщи край Русе! От началото на тази година търсенето на този тип имоти бележи доста стабилен ръст.

Колко хора търсят селски къщи край Русе?

Точният брой е труден за определяне, тъй като такъв тип статистика не се води лесно. За справка трябва да отбележим, че близо 2 милиона жители на България живеят в над 5 000 български села. Това са наистина много хора! Към края на 2014 е отчетено, че 27% от българите пребивават в селските региони.

Много повече хора от града избират къщи край Русе, отколкото хора от селата избират града. Над 26 процента от преселниците отпътуват в посока провинцията, докато 21 процента от преселванията са към града.

Живот на село или в града?

Определено тенденциите, коитo се забелязват, клонят към първото! Дори в София, където най-много хора се заселват, има почти 20 хиляди души, които са избрали селата край столицата, а не самия град. Същото важи за всички региони на България!

Много хора живеят в Русе, немалка част обаче преценяват, че ще е по-спокойно, по-здравословно и по-евтино да живеят на село. Достъпът до града е безпроблемен и бърз, интернет връзка има навсякъде. Специалистите по демографски процеси потвърждават, че хората мислят много в тази посока. Българските села не умират, както се тръби навсякъде, те просто променят своята структура.

Защо се търсят къщи край Русе?

Няма човек, който да не потвърди, че животът извън града е много по-евтин. Все повече предприятия се базират в по-малки населени места, близо 20% към момента. Почти 15% от инвестициите в България са насочени към по-малките места за живот. Над 1/3 от заетостта на хората е именно по селата, в т.ч. в селкостопанските кооперации.

Статистиката показва и че повечето търсещи къщи край Русе, са до 39-годишна възраст и се местят с цялото си семейство. Средата за живот е много по-добра както за родителите, така и за децата и младежите. Всички се сбогуват със стреса на големия град. Над 50% от преместилите се хора са в активна трудова възраст.

Голяма част от населението, живяло извън родното си място – село или малък град, впоследствие се връща там. Има съживяване на трудовия пазар. Новите пенсионери също избират да изживеят старините си в къща на село.

Знаете ли, че…

Тенденциите хората да живеят на село, а не в града, датират от началото на 90-те години в България. Демографските данни и специалистите потвърждават, че процесите са много трайни и ще продължат!

През 2014 година желаещите да мигрират към селата са се увеличили с цели 25%. От 2011 година процентите са все положителни и показват прогрес в това отношение.

Ако се интересувате от селски къщи Русе, ние от Сиана Имоти Русе можем да помогнем!