Доналд Тръмп – фаворитът на републиканците

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

Американският строителен магнат Доналд Тръмп поведе по популярност многобройната колона от кандидати от Републиканската партия за президентския пост на САЩ, предаде Ройтерс, цитирайки социологическо проучване на тв канала Си Ен Ен.

18 процента от анкетираните подкрепили Тръмп, въпреки скандалните му изказвания напоследък. Той води на бившия губернатор на Флорида Джеб Буш, който събира 15 на сто подкрепа сред привържениците на републиканците. Си Ен Ен посочва, че разликата между двамата е в границите на статистическата грешка. 

„Протичат процеси и аз не мога да влияя върху тях“, каза Тръмп по Си Ен Ен, коментирайки анкетата. Според него резултатът не е изненадващ. „Хората са уморени от некомпетентни политици във Вашингтон, които не могат да свършат нищо“, каза той. 

На трето място в анкетата остава губернаторът на Уисконсин Скот Уокър с 10 на сто подкрепа сред републиканците. 

Според Ройтерс подкрепата за Тръмп е нараснала с 6 процентни пункта от рая на юни досега, въпреки критиките, които се изсипаха върху него заради острото му изказване за влиятелния сенатор републиканец Джон Маккейн – боен пилот ветеран от Виетнамската война. Тръмп каза, че той не е никакъв герой, защото е бил пленен от виетнамците по време на войната. 

Във вътрешнопартийната надпревара на Републиканската партия участват 16 претенденти. Гласуването в първичните избори започва през февруари 2016 г. в щатите Ню Хемпшър и Айова.

Според друго допитване на телевизия Ен Би Си и института Марист, публикувано вчера, Тръмп има 21 процента подкрепа сред републиканските избиратели в Ню Хемпшър и води пред Джеб Буш, който е с 14 процента, и губернатора на Уисконсин Скот Уокър с 12 процента. В Айова води Уокър с 19 процента, но Тръмп е близо до него със 17 процента. 

Първото голямо събитие от вътрешнопартийната републиканска надпревара ще е телевизионен диспут на 6 август, в който може да участват десетте кандидати с най-добър рейтинг сред избирателите.

 

Източник: http://www.dnes.bg