Да приготвим у дома: коктейл „Maker’s Mark Old Fashioned“

4
Добави коментар
boleyn
boleyn

„Old Fashioned“ е известен като първата напитка наречена „коктейл“. 

Според легенда първата употреба на името „Old Fashioned“ като коктейл, съдържащ бърбън, се е състояла в клуб „Pendennis“, основан през 1881 в Луисвил, Кентъки.  

Легендата разказва, че рецептата е измислена от един барман в чест на Полковник Джеймс Пепър, известен пивовар на бърбън, който го е донесъл в бара на хотел „Waldorf-Astoria“ в Ню Йорк. 

„Old Fashioned“ е идеал за хармонично съчетание на съставките, тъй като съдържа алкохол, горчиво, сладко и кисело.

Малко захар, ангостура битер, качествен бърбън и няколко капки вода са основните съставки на този класически „мъжки“ ‎коктейл, а украсата е резен лимон и/или портокал, и коктейлна черешка.

Maker’s Mark е ръчно произведен бърбън. Той се бутилира не според годините на отлежаване, а според достигнатия вкус.

Това обикновено се случва след шестата година. Всяка една бутилка е уникална сама по себе си, защото се запечатва, като се потапя ръчно в червен восък. 

Дестилерията на Maker’s Mark е първата дестилерия в Америка обявена за Национална историческа ценност. Тя е записана и в Книгата на рекордите на Гинес като „Най-старата дестилерия за бърбън в САЩ работеща без прекъсване от основаването си“. 

Angostura Bitter е горчива ароматична настойка (битер) на спиртна основа от растения от вида Gentiana, придаваща „сух“ вкус на коктейлите. Използва се в малки количества – 1 даш (3-5 капки).

Създадена е през 1824 г. във Венецуела от немски лекар като лекарство срещу стомашни болести. Изнася се в Англия и Тринидад и Тобаго, където започва да се използва в британския коктейл „Розов джин“, а по-късно и в други напитки. 

Ангостурата има лечебен ефект при слабо гадене, но се продава основно като компонент за коктейли. Кръстена е на името на града Ангостура във Венецуела. (Не съдържа angostura bark, медицинска субстанция, кръстена на същия град).

Макар и класически, и категоризиран като предимно „мъжки“, този коктейл е страхотен за събиране с голяма или малка компания, вечерно парти или пък ергенско.

И така, време е да влезем в моята кухня, за да ви покажа колко е лесно да изненадате гостите си, като направите коктейл Maker’s Mark Old Fashioned у дома.

Необходими продукти:

– 60 мл Maker’sMark бърбън – 2-3 капки Angostura Bitter – 1 ч.л. захар- 2-3 капки вода- портокалова коричка за гарниране – лед

Начин на приготвяне:

В чаша поставяме захарта.

Следва водата.

Разбъркваме добре.

Добавяме 2-3 капки Angostura Bitter.

 

Следва 60 мл Maker’s Mark бърбън.

Добавяме лед.

Разбъркваме.

Прибавяме резен портокал и сервираме.

Наздраве!

Консумирай отговорно!