Как да се научим да медитираме

1
Добави коментар
SimonaDimitrova991
SimonaDimitrova991

Намасте прекрасни йогички,

Честит понеделник. Днес ще се разхладим с една гореща тема – медитация.

Когато кажа, че се занимавам с йога, хората често реагират с „Ооо колко хубаво! Ще ме научиш ли да медитирам?“ Да! Но няма да ви уча аз, вие сами ще се учите. Защото медитацията е соло занимание и се усъвършенства с практиката. Това е една от основните причини много хора да се отказват след първата си медитация или въобще да нямат желание да опитат. Другата причина е, че когато чуем медитация, в главите ни изниква следната картина – брадат старец, облечен с роба, седнал в поза лотос с блажено изражение на лицето, който не е излизал от медитация от…. 3 месеца.

Ами това, драги мои, не е единствената форма на медитация. И ИЗОБЩО, ама ВЪОБЩЕ не е нужно вие да медитирате така. Олекна ли ви сега? Не особено, нали? Мхм, нормално, защото позата е малкият проблем, свързан с медитацията. Колкото и да раздуваме трудността на седналия с кръстосани крака седеж, всъщност ИСТИНСКИЯТ ни проблем с медитацията е, че не знаем какво ще се случи, когато затворим очи. Страшничко. Особено когато подхождаме към целия процес с огромни очаквания.

Преди да седнете да медитирате, моля ви, ЗАБРАВЕТЕ, че едно от следните неща ще се случи след първата ви медитация (или след втората, или след двадесетата).

Ще изпаднете в дълбок транс и ще медитирате в продължение на часове Ще достигнете нирвана (както и да разбирате тази дума) Ще бъде чудно, върховно изживяване на екстаз и сливане с нещо по-голямо от вас Ще си отворите очите и изведнъж всичко ще е различно, а всъщност ще си е същото Ще станете по-търпеливи ВЕДНАГА Ще приемате хората и ситуациите без осъждане Истината за медитацията

Истината е, че НЕ ЗНАЕМ какво ще стане, когато седнем да медитираме. Понякога медитацията е неописуемо блаженство. Друг път е мъчение. И ако очаквате блаженството без да сте готови за мъчението, имам лоши новини за вас. Личната ви медитативна практика може да се използва като метафора за живота ви – ставате сутрин и нямате идея как ще се развие денят, може да е най-продуктивния ви, щастлив ден от годината, може и да жива мъка.

Но да не изпадаме във философски отклонения. По същество.

Как да се научим да медитираме

Съвет номер 1: Подходете без очкавания.

ОК, този съвет е от типа на Параграф 22. Отърсването от очакванията идва с практиката. Очакванията спират медитацията, медитацията спира очакванията. Как да решим проблема – седнете и медитирайте. Приемете, че очаквате да се случи *нещо*. Когато то не се случи – приемете и това. Когато се случи – приемете, че се е случило и продължете напред. Объркахте ли се? Добре, значи се движим в правилната посока.

Съвет номер 2: Бъдете търпеливи към себе си

Уточнихме вече, че първата ви медитация няма да трае 3 часа. И това е повече от ОК. Започнете с три минути. Настройте алармата на телефона, настанете се удобно и затворете очи. За три минути. Оооо, колко ще ви се иска да погледнете часовника и да видите колко време остава. А колко мисли ще прелетят в главата ви… Ще започнете да си мислите за часовника, после за телефона. Ще се сетите, че трябва да се обадите на майка си (не сте я чували от една седмица). Като казахте майка, какво ли прави онзи досадния съсед от 4-ия етаж, дето всяка вечер към 11 пуска бормашината? А, ето включи се, ех как си знаехте, неговата… Я колко време е минало, поне 2 минути трябва да са изтекли. 15 секунди?!

И това ще се повтаря неограничен брой пъти. Вашата работа е всеки път, когато осъзнаете, че сте се отнесли да се върнете към дишането.

Съвет номер 3: Стойката

Ако поза лотос не е ви е go-to седежът (на мен не ми е), имате няколко опции.

Да седнете с кръстосани крака, както ви удобно, като поставите възглавничка под седалището, за да изправите гърба Да седнете на удобен стол с облегалка и да отпуснете крака Да седнете до стена, така че гърбът ви да е добре опрян и да изберете подходяща позиция на краката Да легнете Ръцете ви е най-добре да се отпуснати на бедрата или коленете

Експериементирайте с позата. Вероятно няма да намерите най-удобния вариант от първия път. Комфорнтата поза е важна, но това ще го разберете сами. Три минути физически дискомфорта са си доооооооста време.

Най-важното в седежа ви е гръбнакът да остане изправен. Ръководете се от този принцип винаги, когато сядате да медитирате.

Съвет номер 4: Медитацията – мисия възможна

Най-добрият вариант, ако искате да си изградите медитативна практика, е да медитирате по едно и също време на едно и също място. Например, всяка вечер в 10:30 (преди съседът от 4-ия етаж да е извадил бормашината). Създаването на навик ще ви помогне с времето по-лесно и бързо да навлизате в медитативно състояние.

Но, ако в момента не виждате как може да се случи тая работа с редовното медитиране, има и друг вариант – медитация в движение (или с движение). Медитирайте, докато миете чиниите, докато тичате в парка, докато си вземате душ, докато простирате… Често, когато извършваме такива физически активности, се отнасяме в мислите си и вътрешния диалог става толкова шумен, че забравяме какво правим с тялото си. Върнете се към дейността, която извършвате в момента и й се отдайте напълно. Кой знае, може пък да преоткриете радостта от миенето на чинии.

Съвет номер 5: Дишайте

Може да ви се струва очевидно, но не е. Осъзнатото дишане е ключ към медитацията. Където отива дъхът, там отива и умът. Започвайте медитацията си с кратка пранаяма, за да се успокоите. По време на самата медитация, наблюдавайте дишането си и се връщайте към него. Когато седите неподвижно и нямате никаква физическа активност (на пръв поглед), в тялото ви се случват куп автоматични процеси – сърцето ви бие, кръвта пътува по вените и артериите, белите ви дробове приемат и изтласкват въздух. Тъй като повечето телесни функции са трудни за осъзнаване и проследяване, дишането ви е инструментът, който ще ви върне към настоящето. Рано или късно умът ви ще се присъедини към партито и ще се успокои.

Съвет номер 6: Без безпокойство!

Не се безпокойте, че не правите нещата правилно, или че нищо не се случва, или се случват прекалено много неща. Не се безпокойте, че ще си направите нещо. Не се безпокойте, че вътрешния мир го няма. Всеки път, когато започнете да се безпокоите, поемете си дълбоко въздух и издишайте бавно. Кажете си, че всичко е наред, че вие сте наред и продължете с медитацията си. Знайте, че нещата се движат в правилната посока и си дайте време. В процеса ще видите как отношението ви към, ами всичко, се променя.

Това беше за днес, йогички.

Желая ви спокойна седмица.

Намасте

Мон ॐ