Сух алвеолит | Д-р Богомил Стоев – Зъболекар в София| България

1
Добави коментар
DrBStoev
DrBStoev

Какво представлява и кога се развива сухият алвеолит?

Това е едно от болезнените усложнения след изваждането на зъб, което може да ви се случи.
След екстракцията на зъб, на мястото на раната се образува кръвен съсирек, който играе изключително важна роля като създава бариера в отворената рана. По този начин я предпазва от навлизането на хранителни частици, течности и множество бактерии, които лесно могат да достигнат до нервните окончания там, както и до костта. За да се развие

сухият алвеолит е необходимо съсирекът да не се образува или да бъде премахнат по някакъв начин от алвеолата(мястото на извадения зъб). Вследствие на липсата на съсирек шансът да се развие някаква инфекция на мястото на екстракцията е много голям, като това е свързано със силна болка, която може да продължи няколко дни.

Процентът на хората, които развиват сух алвеолит след екстракция е сравнително малък. Независимо от това, е добре да бъдете запознати с неговите симптоми, за да може при тяхната поява бързо да ги разпознаете и да отидете при специалист. Добре е да знаете, че някои хора са по-склонни от други да развият подобно състояние. Например пушачите, хората с лоша орална хигиена, при жени употребяващи противозачатъчни.

След екстракция на зъб, е нормално в следващите няколко дни да имате болка, която постепенно да стихва. Въпреки това, ако вашата болка е умерена в началото , но след няколко дни става все по-силна, при вас има голям шанс да се развива сух алвеолит. Болката, свързана с това състояние може да бъде умерена до интензивна , но най-често е пулсираща. Може да се локализира в областта на извадения зъб, но също така може да се разпространи до окото или ухото от същата страна на челюстта, в която е изваден зъба.

Други симптоми, които могат да съпътстват това състояние са: лош дъх и неприятен вкус в устата. Ако успеете да видите мястото на екстракцията в огледалото, вероятно ще видите суха алвеола, а не кръвен съсирек. Ето защо състоянието се нарича „сух алвеолит„.
Подути и увеличени лимфни възли под челюстта или в областта на шията са друг потенциален симптом на това усложнение. Това се случва в следствие на борбата на тялото с инфекцията, причинена от сухия алвеолит.

За да избегнете максимално риска от развитие на това усложнение е добре след екстракция да избягвате пушенето, пиене със сламка, плюене и енергично изплакване на устата. Ако изплаквате устата си, направете го внимателно. В деня на манипулацията е добре да избягвате консумацията на горещо или топло кафе, супа и алкохолни напитки.

Share: