Орална хигиена? | Д-р Богомил Стоев – Зъболекар в София| България

1
Добави коментар
DrBStoev
DrBStoev

Грижа за зъбите през определени периоди от живота

По време на бремеността майките е добре да се научат да мият редовно и правилно зъбите си и да ходят често на профилактични прегледи при своя зъболекар, за да се осигури нормалното протичане на бремеността. Освен това е необходимо да изискат от своя зъболекар информация за това как да почистват устната кухина на своите деца.

При децата в кърмаческа възраст е необходимо през първата година на живота да се осъществяват специфични орално-хигиенни процедури, за да се осигури намален риск от бъдещо развитие на кариес. Спецификата на почистването и необходимостта от него идва от млечното и въглехидратно хранене на децата в тази възраст, както и липсата на рефлекси за самоочистване. Затова е много често срещано при деца в тази възраст, при които не се осъществява такова почистване, заболяването млечница. Това е гъбична инфекция, която е с бял цвят и се разполага главно по бузите, небцето и езика. Тя води до усещане за парене и неспокойствие при бебета в кърмаческата възраст. Профилактиката на това заболяване се състои в почистването на лигавицата и зъбките на детето с помощта на марля напоена с разтвор на кислородна вода (1:1 кислородна вода и чешмяна вода), с която трябва да премахнете всички остатъци от храна. Това почистване е препоръчително да става поне веднъж ден като най-добре е това почистване да бъде вечер след последното кърмене или хранене с други продукти. Поникналите зъбки в тази възраст също могат да се почистват с марличка или с малка четчица, но само ако възрастните имат увереност в своите умения и без използването на паста за зъби или разтвори за уста.

При децата в ранна детска възраст (от 1 до 3 години) е необходимо да се започне с употребата на четка за зъби, но с паста без флуор. Също така в случаи на струпани един до друг зъби или просто плътно подредени един до друг е необходимо да започне употребата на конци за зъби (1-2 пъти седмично). Процедурите по почистването на зъбите на децата трябва да се извършва от родителите.

При децата в предучилищна възраст (от 3 до 6 години) е необходимо децата да извършват сами почистването на зъбите си, но под регулярен контрол от страна на родителите. В този период е възможна употребата на паста за зъби с флуор, която трябва да бъде в количество с големината на грахово зърно и детето трябва да бъде научено да я плюе, а не да я преглъща. Като след почистването детето не трябва да изплаква устата си с вода, за да може да продължи действието на флуора. Също така е препоръчително почистването на зъбите с конци поне веднъж дневно.

При децата в училищна възраст (от 6 до 12 години) е възможна употребата на всички почистващи средства като разтвори, гелове, пасти и други. Все пак е много важно родителите да продължат да оказват контрол върху детските навици и качеството на провеждане на почистването.

При децата в юношеска възраст (от 12 до 18 години) също трябва да се продължи контрола върху зъбното почистване, но с внимателен подход заради спецификата на тинейджърската възраст, защото в противен случай може да се създаде отрицателно отношение на детето към зъбната хигиена.

Share: