Войната за климатика, колко градуса е оптималната температура за работа

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Екип от изследователи иска да промени установената оптимална температура за работа

Един от най-честите скандали в средностатистическия офис през лятото е на каква температура да бъдат пуснати климатиците. Мъжете предпочитат по-студеното, за да не умират от жега, докато жените настояват за малко по-високи градуси, тъй като им е студено иначе. И така до безкрай.

Чисто анатомично мъжете са предразположени да отделят повече топлина и да имат нужда от по-студена среда, а при жените – обратното, да имат нужда от по-топло място, където да работят.

В много страни по света е прието за оптимална температура за работа да се смята 21 градуса. Температурата е определена по изследванията от 60-те години, проведени най-известния експерт в областта на изследванията на терморегулацията на човека и температурните условия на работното място д-р Повл Оле Фангер.

Нещата вече стоят по различен начин

Все пак обаче има основания да се смята, че тази температура вече не е най-оптималната възможна. Основна причина за това е, че през 60-те през лятото мъжете са ходели на работа в костюм с елече или жилетка и вратовръзка и съответно е било нормално да страдат от горещините.

Затова и екип изследователи от Университета в Маастрихт, водени от Ваутер Ван Маркен Лихтенбелт се опитва да прокара нови норми. 

Виж още: Ужас! Пълнеем и от климатика

След проучване на температурата на тялото и кожата на офисни служители, учените са публикували в Nature Climate Change официално новата температура на топлинен комфорт – 24 ° C, коригирайки нормата от 60-те.

Авторите подчертават, че този температурен режим ще помогне да се пести и енергия. 

Видео: Как да си направим климатик в домашни условия

Източник: OFFnews