Българско село иска да мине към Гърция | TemaDaily.bg – Темите на деня

2
Добави коментар
temadaily
temadaily

Българско село иска да мине към Гърция
Жителите са граничното село Цръчна са написали писмо до властите и гръцкото посолство в София

19 Ноември 2012 13:07
0

принтирай

|

текст

Жителите на българското село Црънча, което е на две крачки от гръцката граница, поискаха да бъдат „осиновени“ административно и икономически от Гърция, се посочва в репортаж, публикуван в гръцкия в. „Катимерини“. Бедността ги тормози, но от устните им тече мед, когато говорят за Гърция, пише авторът за жителите на българското село, цитиран от БТА.  Възмутени от несправедливото управление на централната власт 680-те бедни българи решават единодушно да напишат писмо до властите и гръцкото посолство в София, в което да изразят намерението си административно да се присъединят към Гърция, се посочва в репортажа.

„Катимерини“ отбелязва, че жителите на Црънча произвеждат тютюн, мюсюлмани са и имат силни връзки с Гърция. Гърция е единственият изход за много младежи, които работят като сезонни работници, заявява кметът на селото Илин Долапчиев.  Младите жители на Црънча бягат в Гърция, Англия и Холандия, където срещу надница обработват земеделски земи, а по-старите си спомнят за живота при управлението на Тодор Живков, когато по думите им в района имало заводи, всички работили, получавали пенсии и имало лекари.

Панорамен изглед към Црънча.

С искането си за „административен покрив“ от Гърция жителите на селото си осигуриха световна слава, тъй като новината премина в световните агенции, дори пристига екип на Ройтерс, посочва изданието. След като искането им достига до президента и премиера на България, до гръцкия посланик и медиите, бедните помаци от Црънча почувствали, че са направили правилния избор, се посочва в репортажа на „Катимерини“.  Пред гръцкия вестник кметът Долапчиев заявява, че жителите не се заблуждават, че искането им за преместване на граница може да бъде прието, но писмото е било начин да се убедят „в правотата си“.

 

БТА/Кирил Беспалов

Тагове: Црънча отцепване Катимерини присъединяване България Гърция