Днес е Преображение Господне, желанията се сбъдват

3
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Българската православна църква чества големия християнски празник Преображение Господне, наричан още Сотировден. 

Празникът се чества от първите векове на християнството и отбелязва как в 33-тата година от земения си живот, в планината Тавор в Галилея, Иисус се издигнал над земята и засиял в чудна светлина. За вярващите християни Преображение Господне се свързва с промяна и с нова надежда.

На този ден в Светата Литургия на православните храмове се прибавя специален Тропар (молитвено песнопение) със старославянското название “Начатки овощей”, а в Българската православна църква – “Освещаване на гроздето”. Защото, ако в северните православни земи в началото на август има само ябълки, то в българските по-южни земи вече е откъсната първата чепка грозде. За първи път то се освещава в храма и се яде на празника.

От днес нататък слънцето започва да губи силата си, денят намалява, нощите стават студени, охлаждат се водите на реките и изворите. Прелетните птици се събират на ята и поемат пътя към топлите страни, а гущерите и змиите се прибират в леговищата си под земята.

Според вярванията на този ден се отваря небето, което може да се види само от най-праведните. Всичко, което те си пожелаят, се сбъдвало.

Днес имен ден имат всички носещи имената Сотир, Сияна, Светла, Светлина, Светлин и техните производни. Честито на имениците с пожелание за здраве и благополучие!