Трибулус Терестрис – Царицата на билките

1
Добави коментар
krmihova
krmihova

Бабини зъби – Царицата на билките

Много хора са чували за нея и нейните страхотни ефекти. Използвана e за първи път от нашите тежкоатлети преди няколко десетилетия. Мнозина от нас са я използвали и са изпитали нейните страхотни ефекти. Не всички продукти на пазара обаче, предлагат чист истински екстракт, който да  води до очаквания резултат. Разбира се думата „резултат“ е доста субективна и придобива различно значение за всеки един от нас. Но нека първо се спрем на няколко доказани факта за Трибулуса.

Трибулус Терестрис (Тribulus Terrestris) е екстракт от едноименната билка, известна в България като Бабини зъби. Всички знаем колко сила и енергия има съхранени в естествените продукти, които са ни дар от природата. Ето защо, е много важно за всеки човек, да знае как може да се възползва от тези  естествени богатства колкото се може за по-дълъг период от време.

Съществуват редица изследвания с продукта и резултатите от тях варират в много широки граници, най-вече в зависимост от произхода на екстракта и контролната група, върху която е правено изследването. Има тестове, които показват значително увеличение на нивата на свободния тестостерон в кръвта. Както знаем, до голяма степен резултатите зависят от условията на провеждане на експеримента, качеството на растението, начина на извличане, концентрацията и дозите, които са приемани. Практиката показва, че приемът на Висококачествен Български екстракт (стандартизиран на 45% сапонини) в дози от 20 до 50 мг на 1 кг телесна маса за период от 8 седмици, дава значително повишение в нивата на свободния тестостерон, дължащо се на повишени нива на лутеинизиращия хормон (ЛХ). Вследствие на това трибулусът стимулира и либидото.

Ето и няколко интересни факта, които сами по себе си говорят много за широкото приложение на билката Бабини зъби. Екстрактът, извлечен от тази билка е богат на стероидни фитосапонини, които стимулират производството на гонадотропни хормони. Те от своя страна са свързани пряко с производството на половите хормони. Тези свойства правят екстракта полезен, както за мъжете, така и за жените. По-просто казано –  редовното използване на билката повишава нивата на тестостерон при мъжете. А както всички знаем, по-високите нива на тестостерон водят до увеличаване на мъжката сила и издръжливост, удължават ерекцията и повишават потентността. При жените съответно, Тribulus Terrestris  спомага за покачване на нивата на естроген в организма и по този начин повишава либидото. Освен това, екстракта се препоръчва и при някои форми на безплодие, тъй като подпомага сперматогенезата при мъжете и овогенезата при жените. Като цяло Тribulus Terrestris е подходящ за общо тонизиране на организма. Спомага за по-бързо възстановяване след физически натоварвания и след прекарани заболявания, защото стимулира и засилва имунната система. Освен това, намалява общия холестерол в липопротеините с ниска плътност и така намира приложение дори и при по-строги режими на хранене.

Екстрактът от Тribulus Terrestris действа целебно не само при мъжете, но и при жените. С уникалното си свойство да регулира хормоните, Трибулусът оптимизира нивото на естрогена, като това несъмнено засилва либидото и при тях. Но не това му свойство го прави незаменим и за жените. Още от дълбока древност билката намира широко приложение в различни аспекти на женските неразположения. Освен че спомага за успокояване на менструалните болки, Тribulus Terrestris знае и как да регулира мастната обмяна и по този начин да пречи на отлагането на мазнини. А това, както сами се досетихте, го прави пръв помощник в борбата с излишните килограми. И накрая, но не на последно място, екстрактът намира приложение и при някои форми на безплодие.

Тribulus Terrestris стимулира производството на два гонадотропни хормона – лутеинизиращ (LH) и фоликулостимулиращ (FSN).

Но нека се върнем на мъжете и как точно това им помага. Лутеинизиращият хормон е пряко отговорен за производството на тестостерон, като покачва неговите нива в рамките на физиологичните граници (присъщите за здравите мъжки индивиди в млада и средна възраст). От своя страна пък фоликулостимулиращият хормон регулира узряването на сперматозиодите в семенниците. И ето я  вашата безотказна формула за мъжественост във всяка ситуация:

По-високи нива на тестостерон = по-висока потентност, по-голяма издръжливост, по-лесно натрупване на мускулна маса и по-малко количество мазнини – все ефекти присъщи на мъжкия хормон. Неслучайно, проведени и доказани изследвания показват, че има пряка връзка между ниските нива на тестостерон и някои депресивни състояния – като например пост-стероидната депресия или например Хипогонадизъм (състояние, при което са увредени тестисите и не произвеждат достатъчно тестостерон). Тribulus Terrestris участва пряко и при увеличаване броя на сперматозоидите и тяхната подвижност и така по естествен път подобрява сперматогенезата. Затова екстракта се препоръчва и при някои форми на безплодие, като олигоспермия например (неподвижност/мъртви сперматозоидни клетки), която се получава след тежки хормонални стимулации с анаболни стероиди или ендокринни проблеми при мъже над 40 години.

На пазара както знаем има редица продукти, които съдържат различни видове екстракт от билката. Много от големите западни компании твърдят, че техният продукт е базиран на Истински Български Трибулус, но в голяма част от случаите цената им е доста завишена поради ред причини или не съдържат правилно извлечен екстракт, който би довел до търсения резултат. В този ред на мисли трявба да знаем, че не дозата е от водещо значение, а видът екстракт и начина, по който е достигнато до него! Един добър пример за чист и качествен екстракт от билката е TRIBULUS MAX на сертифицирания български производител CVETITA HERBAL. Този продукт представлява водно-алкохолен разтвор с изключително висока концентрация от БЪЛГАРСКИ Тribulus Terrestris (Бабини Зъби) и е направен от 100% натурални съставки.  А именно първата и най важна стъпка и много важен етап при извличането на вещества от билките е течната екстракция. 100 мл от него се равняват на 1 кг от изсушената билка! Ето защо течният екстракт на TRIBULUS MAX е напълно безвреден продукт и НЕ съдържа никакви изкуствени стабилизатори и консерванти! Не бива да забравяме и факта, колко лесно и бързо се възприемат течностите от организма, в сравнение с други продукти под формата на хапчета или капсули.