Когато дойде време за сън – за подрастващи

1
Добави коментар
jj6699o
jj6699o

Времето за лягане – основни моменти

Ако все още не сте, то сега е моментът да установите рутина за сън за своето подрастващо дете. Когато следвате една и съща последователност от действия всяка вечер, то ще може бързо да оцени постоянството и предвидимостта и ще се чувства по-спокойно. Колкото по-отпуснато е детето, толкова по-вероятно е да се съгласи да си легне и да заспи бързо. Придържайте се към тази рутина, колкото се може по-стриктно, дори и когато не сте у дома – това може да улесни детето, когато трябва да заспи в непозната среда. Какво ще включите в своя ритуал, зависи изцяло от Вас. Стандартният вариант е баня, обличане на пижамата, приказка за „лека нощ” и гушкане или пък тиха игра. Просто внимавайте да изберете това, което ще помага в укротяването на детето, а няма да го разсънва излишно. И докато определено можете да започнете своя ритуал в банята или дневната, той трябва да завършва в стаята на детето. Важно е да научите подрастващото дете, че неговата стая е прекрасно място, а не „заточение”, когато дойде време за лягане. Ако то се разстройва, виждайки Ви да излизате от стаята, след като сте го завили, кажете му, че ще се върнете да го нагледате след няколко минути. По всяка вероятност, то ще е вече заспало, когато го проверите. Изложените по-долу практики за слагане на децата за сън са изпробвани от родители, посещаващи BabyCentre. Може би тук ще откриете нещо, подходящо и за Вас.

Изпуснете парата

Понякога помага да позволите на детето да изразходи всичката натрупана енергия, преди да се опитате да го приспите. „Нашият син бяга наоколо без дрехи за около 20 минути като луд, гонейки нас и кучето, преди да си вземе дълга вана”, казват Крис и Кира Палмър. Достатъчно е шумната игра да бъде последвана от по-спокойно и тихо занимание – като баня и приказка за „лека нощ” – преди детето да заспи, така това може да бъде първата стъпка от Вашия ритуал.

Накиснете го

Една от най-известните стъпки в много ритуали за приспиване е банята. Седенето в топлата вода е успокояващо изживяване, а да затоплите и изкъпете детето е чудесен начин да го подготвите за сън. Банята е също така прекрасен начин за Вашия партньор да прекара малко специално време с подрастващото дете. Ако то се вълнува по време на къпането или пък не му харесва, най-вероятно е по-добре да не го включвате във вечерния ритуал. Вместо това, се погушкайте тихо или му прочетете приказка.

Свършете някои задачи

Рутината по приготвяне за сън на Вашето дете може да включва миене на ръцете и лицето, зъбите, смяна на памперса или седене на цукалчето(ако е достатъчно голямо) и обличане на пижамата. Важно е да създадете навика за миене на зъбите още от ранна възраст, за да може детето да свикне. Ето един съвет за пестене на време(и нерви!). Щом детето порасне достатъчно, за да проявява предпочитания към нещата, които носи, позволете му само да избира с коя пижама да се облече. Предложете му два варианта, от които то да избере.

Изиграйте някоя игра

Прекрасен начин да се позабавлявате с детето преди лягане са тихите игри в дневната или на пода в детската стая. По-големите може да харесват прости пъзели или игри на карти, а по-малките винаги се забавляват с криеница. Играта може да бъде съвсем елементарна – например, редувайки се, да изброявате буквите от азбуката или да броите до 10. Всичко, което забавлява детето, без да го превъзбужда, е подходящо. Преди да се качи в леглото, скрийте нещо, което то да намери – играчка, картичка или интересен предмет – и после го обсъдете. Не забравяйте обаче да го махнете, преди да излезете от детската стая.

Поприказвайте

Времето за лягане е чудесна възможност за подрастващите и родителите им да поговорят. Обсъдете как е минал денят Ви и попитайте детето за най-хубавото и най-неприятното, което му се е случило, а също и дали има нещо, което го притеснява. Това може да му помогне да се справи с безпокойството или страха и ще може да спи по-спокойно. Това време е прекрасен момент и за казване на молитва, ако желаете. Разбира се, няма нужда да чакате момента, в който детето Ви ще може да състави подробен разказ на събитията от деня си. Припомняйте му деня, докато то се научи да участва. „След като синът ни Джейкъб е вече в кошарката, един от нас сяда на стол до нея и на изгасена лампа му говори за изминалия ден”, казва Хайди Шепърд. „Това е чудесен начин да му помогнем с изграждането на речника, а и го успокоява.”

„Лека нощ”

Много подрастващи обичат да обикалят стаята или къщата и да пожелават „лека нощ” на любими играчки, хора или други обекти. Внимавайте обаче да не прекалява: ако детето Ви настоява да каже „лека нощ” на всяка плюшена играчка в стаята си, със сигурност иска да отложи момента на лягането.

Прочетете приказка за „лека нош”

Съперник на банята като любимия ритуал преди лягане на всички времена е именно четенето на приказка за „лека нощ”. Не само че детето ще научи нови думи – изследвания показват, че езиковите умения и дори интелигентността може да зависят от ежедневното излагане на богат речник – но и пълноценно ще използва времето, прекарано с Вас. За едно дете, изборът на приказка за „лека нощ” е друга възможност да окаже контрол върху рутината. „Позволявам на моето тригодишно да си избира приказка всяка вечер”, обяснява Сюзън Грейсън от Абърдийн. „Това често означава, че ми се налага да чета една и съща през цялата седмица, но кара дъщеря ми да се чувства важна, като сама избира книжката.”

Изпейте песен

Пеенето на приспивна песен е изпитан във времето начин да помогнете на сънливото дете да се унесе. То обича да слуша любимия си звук – Вашия глас – и меката, успокояваща мелодия може да го успокои. „Избирам две различни песнички всяка вечер и после завършвам с една наша”, казва Сюзън Уеб, която има двама сина.  „Децата я разпознават като финал. Понякога пеят с мен, но повечето пъти предпочитат само да ме слушат как им пея.”

Пуснете музика

Да пуснете CD или касета с приспивни песнички, класическа музика или нещо друго любимо на децата, когато слагате детето си да спи – и после да го оставите мелодията, след като излезете от стаята – може да помогне при прехода от будно състояние в сън. Опитайте се да не допускате музиката да се превърне в патерица: Вашето дете има нужда да се научи да заспива само, като резултат от изградени навици за добър сън, а не да е зависимо от специални звуци или трикове.

Оставете лампата светната

Когато сте готови да завиете детето, гушнете го за последно, пожелайте си „лека нощ”, изгасете лампата и, ако желаете, включете специална нощна светлина. Много деца на тази възраст се разстройват и объркват, когато се събудят през нощта в тъмната стая и не могат да видят нищо; слабото осветление може значително да помогне.