Защо кафето на капсули е вредно за вас | Montecristo

1
Добави коментар

Капсулите кафе може и да са удобни, но тези пластмасови опаковки са вредни за вас, природата и джоба ви.

Още от пускането им през 1998 г. капсулите кафе отговориха на нашата нужда за „бърза награда”. Пускате една в машината, натискате бутона и за по малко от минута имате вкусен еликсир на живота. Не е нужно да приготвяте нищо или да чистите. След като машината се напълни – просто изхвърляте празните капсули.

Капсулите заемат близо 30% от пазара на мляно кафе в САЩ, а продажбите на машини за капсули завземат над 50% от продажбите на машини за кафе. Което значи, че това е индустрия за милиарди, а както се казва където има пари там има и проблеми.

Малки капсули, много боклук

През 2012, само бранда Green Mountain в САЩ са продали 5 милиона капсули. Те не са биоразградими. Заради материалите които се използват при изработката им е почти невъзможно да бъдат рециклирани. На пазара съществуват и капсули за многократна уптреба, но те изискват чистене и пълнене, което от друга страна е точно причината капсулите първоначално да се появят.

Кафените капсули предлагат нискокачествено кафе

Капсулите сравнени с хубавото кафе са като Chicken nuggets към истинското пилешко.  Повечето хора ги харесват, но вътрешно знаят, че истинското кафе е по добро. Удобството е на първо място за сметка на качеството. Популярността на сладките и овкусени напитки предполага, че повечето фенове на кафето не търсят неговия вкус. Но ако вкуса зависи от този който пие, то качеството може лесно да бъде измерено. По данни на Национална Кафе Асоциация, САЩ, кафените зърна губят своята свежест скоро след като бъдат изпечени и препоръчва да се купува на малки партиди и консумира в рамките на седмица-две.

Когато кафето се смели, то губи своята свежест още по-бързо – за няколко дни. Кафетата в капсулите е изпечено, сляно и пакетирано, след което престоява в складове и магазини между 3-5 месеца, преди да стигне до крайния потребител. Вакумната опаковка и азота предпазват кафето от окисляване, но все пак то губи ароматните и летливи масла под формата на въглеродни изпарения, които изчезват с отварянето на капсулата. „Най-добрият“ начин да започнеш деня е с чаша топла вода с вкус на кафе.

Кафе, чай или стирол?

Изследванията показват, че излагането на топлина може да накара пластмасата да изпусне опасни химикали. Така че, може би не е добра идея да почвате деня като изстрелвате вряла вода в тънка пластмасова капсула. Особено опаснен е Бисфенол А (BPA) . Голяма част от пластмасовите бутилки за вода изрично се изработват без BPA, поради нарастващи опасения от страна на клиентите.  Все пак опаковките са изработени от смес от полиетилен, етилен винил алкохол (EVOH) и полистирен. Познати са редица здравни проблеми свързани със стирена, който може да се прехвърли от контейнери във водата или храната. Дългото излагане на малки дози стирен може да доведе до аномалии в хромозамите, лимфната система, да предизвика нервност, умора и невъзможност да заспите.

Повечето капсули съдържат микс от различни кафета. Малко са капсулите които предлагат т.нар. „single origin” или кафета от определен регион, с определено качество. В повечето случаи няма прозрачност и не може да се определи източника на кафето, което пием в капсули.

Висока цена за нискокачествено кафе  

Една проста сметка показва, че цената на кафето в капсули е безумно завишена.

Да сравним цените – едни от най-използваните кафе капсули в България са тези на Lavazza, които съдържат 7 г. кафе за една капсула. Простата сметка показва, че при средна цена 50 стотинки на капсула плащаме 17,50 лв за 250 грама. Толкова струват едни от най-скъпите гурме-кафета налични на пазара, с доказан произход и отлични вкусови качества.

Друг пример за капсулите на Nescafe Dolce Gusto – при средно 7 г. на капсула и цена от 0,62 стотинки на капсула плащате 25 лева за 250 г. *

Нашата препоръка – ако сте истински ценители на кафето и държите на вашето здраве, пийте прясно изпечено и смляно кафе с доказан произход.

 

*Актуални цени към Август 2015 г.

Източници:

https://www.dolce-gusto.bg/vkycove/espresso/cortado

http://zepir.com/view/bg/104/mediya/kak-da-izbegnem-opasniyat-himikal-bisfenol-a

http://www.buzzfeed.com/toughcookie/why-coffee-pods-are-evil-ftqu#.lbmdvpOne

http://www.theatlantic.com/technology/archive/2015/03/the-abominable-k-cup-coffee-pod-environment-problem/386501/

Коментари

коментари