Билки или билкови екстракти ? Кое да изберем?

1
Добави коментар
krmihova
krmihova

През последното десетилетие търсенето на екологично чисти продукти се увеличава непрекъснато. България е една от страните, където био земеделието е предпочитана търговска практика. Все повече магазини отделят част от пространството си за екологично чисти продукти, с които да привлекат клиентите, които се стараят да консумират по-малко вредни храни.

При производството на билки и билкови екстракти тенденцията за повишаване на търсенето е същата – увеличават се площите, сертифицирани за отглеждане на екологично чисти билки,.

България е една от страните, които не са напълно засегнати от “химическата революция “ и разполага с големи земеделски площи, където могат да се отглеждат екологично чисти билки.

Билколечението с всяка изминала години увеличава своята популярност. Поради огромния избор от билкови продукти, човек лесно може да се обърка в каква форма да приема билките – стандартни (цели билки) или билков екстракт, като дори и експертите не са единодушни по този казус. Затова най-добре е да се запознаем с фактите относно разликата между тези две разновидности.

Целите билки са точно това: цели билки, обикновено изсушени или съхранени в алкохол. Целите билки съдържат всичките съставки на растението и се използват стотици години от много култури. Всъщност, модерната медицина първоначално е зависила именно от тях. Медицинските свойства на билките подробно са изучавани и информацията се е предавала през поколенията. Въпреки че ефектът от билките невинаги е бил научно доказван, целите билки са оставили дълбока следа със своята безопасност и ефикасност. Но тези билки имат и недостатък:

Химическия състав на билката може да варира, в зависимост от множество фактори. Първо – средата, в която растението е отраснало може да даде отражение върху активните съставки. Например, времето от годината, когато растението е събирано, от почвата на която е виреело, от времето … – всичко това влияе върху качеството на билката. И второ – методологията на събиране. Например, възрастта на растението, частта от него, която ще се използва и последвалата техника на обработване, може да окаже огромно влияние върху ефикасността. И накрая, всяко растение или група от растения имат своя индивидуална генетичност, която също остава своя отпечатък в крайния продукт.

Билковият екстракт съдържа една или повече съставки от растението,точно определени и специфични, обикновено концентрацията им са отбелязани върху етикета в проценти. Намерението зад стандартизирането на билките е да се гарантира на потребителя, че ще получи продукт, чиято химична консистенция е еднаква за цялата партида. Тази практика се развива като модел за приготвяне на лекарства от билки, които да действат на точно определен проблем. За съжаление, докато учените могат да изолират много от съставките на билката и открият как точно действа на тялото, те непредумишлено премахват вещества, които може и да имат положителен ефект.

Почти няма билка, която да има само едно приложение. Всъщност, растенията съдържат комплекс от фитохимикали, които имат уникалната способност да действат върху повече от една от проблемните зони в организма.

Билковите екстракти предлагат концентриран извлек от растения, с които да се подпомогне на организма да оздравее. Знае се, че билковите екстракти почти нямат противопоказания и в нормални дози не предизвикват нежелани реакции. Все пак, трябва да се спомене, че екстрактът от билка е много по-концентриран и трябва да бъде вземан в съответствие със състоянието на организма и неговите нужди.

Билките, които “Цветита хербал” използва за своите екстракти са с доказан произход и отглеждани в екологично чисти райони, което гарантира високото качество на продукта.

Всяка една от хранителните добавки на „Цветита хербал“ съдържа екстракт от точно определена билка или комбинация от две, които действат на точно определени зони в тялото. Например, хранителната добавка Левзея Макс, съдържаща екстракт от билката левзея, помага при отпадналост и е много подходяща за хора, подложени на умствено натоварване. Левзея Макс може да бъде приеман и от двата пола, като при жените влияе положително върху репродуктивната функция на организма

Всички хранителни добавки, предлагани от сертифицирания производител “Цветита хербал” НЕ СЪДЪРЖАТ оцветители и консерванти.