Банкси направи шок-версия на „Дисниленд“

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Инсталацията Dismaland в изоставен курортен комплекс по английското крайбрежие включва катастрофа с каляската на Пепеляшка и други потискащи гледки

Шокиращ парк – пародия на увеселителните паркове, забранена за деца, отвори врати в изоставен курортен комплекс на английското крайбрежие, край Бристол. Изложбата Dismaland е мрачна версия на „Дисниленд“, създадена от Банкси и десетки авангардисти като Деймиън Хърст и Джеф Джилет.

До 25 септември посетителите могат да видят катастрофиралата каляска на Пепеляшка, осветявана от светкавиците на папараци, как ято чайки нападат седяща на пейка жена, дистанционно управлявана лодка с емигранти, косатка, която изскача от тоалетна чиния – и други „атракциони“, изпълнени в характерния за Банкси черен хумор.

Фотогалерия: Банкси в графити и изложби

Една от инсталациите дори дава възможност на посетителите да горят ритуално романите на местния автор на бестселъри Джефри Арчър. Отразени са теми като полицейската държава и скандалът с конското месо в Европа – с касапин, заел мястото на конче от въртележката. А на черните балони с хелий пише: „Аз съм малоумен“.

Някои от творбите са изложени на открито, а други – в трите просторни галерии.

Предвидени са и съпътстващи събития като съботни диджей партита и концерт на „Масив атак“. Ежедневно в рамките на работното време (от 11 до 23 ч.) се допускат само по 400 души.

Ако не можете да сте сред тях, хвърлете поглед дистанционно с репортажите на Channel 4 (горе) и Си Ен Ен.