Зелен покрив на начално училище в Китай :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

2
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: greentech.bg

 Тучен зелен покрив като оазис грее на покрива на това начално училище в Хангжу в Китай, за да помогне на децата да живеят по-близо до природата и здравословната прясна храна, информира greentech.bg Построен от Основно училище Пужа и екип от Селскостопанската академия на провинция Жеджианг, буйната покривна ферма е с площ от над 2000 квадратни метра. В нея растат най-различни пресни зеленчуци – от тикви до наров. Всички те се отглеждат без пестициди и хербициди.

 

Екип, ръководен от професор Ли Божун от местната Селскостопанска академия е проектирал разрастващата се покривна градина на основното училище. Тя е с формата на подкова и включва обработваема земя, терасовидни оризища, дори и овощна градина. Всички продукти се отглеждат по биологичен начин, без каквито и да е биоциди. Храните се берат ежедневно от покрива и се използва в залата за хранене на училището за хранене на учениците.

 

“Тази специална градина е построена заедно с основното училище, едновременно. Покривът е проектиран по специфичен начин, така че да е в състояние да издържа теглото на градината. Конструкцията може да носи 1000 кг на квадратен метър, докато обикновените жилищни покриви издържат само около 100 кг на квадратен метър“, казва професор Ли. В допълнение към осигуряването на пресни органични зеленчуци и плодове за едьата, фермата на покрива служи и като слой изолация, който регулира температурата и поддържа сградата хладна през лятото и топла през зимата.