Орхидея | Цветя и растения | ДА ЗНАЕШ КАК

9
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

В тропиците орхидеите са толкова обикновено и често срещано явление, колкото в Европа са бурените.

Преди да станат цветя за украса, каквито ги познаваме, орхидеите са били смятани за лечебни растения. Азиатските и гръцките лечители са ги предписвали срещу безплодие, защото формата на грудките им напомня на тестиси (orchis на гръцки значи “тестис”). Гръцкият учен Диоскорид препоръчвал на бъдещите родители да ядат грудките на орхидеите сготвени така, както се готви лук. За да има син, мъжът трябвало да яде най-големите грудки, за момиче жената трябвало да яде най-малките.

Има два основни вида орхидеи – епифити, като например фаленопсис, които растат почти без никаква пръст, увиснали по големите дървета в джунглите, и земни, например цимбидиум, които живеят наравно със земята. Първите искат повече светлина, но и двата вида имат нужда от много влага и същевременно добра вентилация, за да не загният грудките им.

Епифитните орхидеи, които живеят във въздуха, са изнамерили хитър начин да се снабдяват с храна – те се съюзяват с една гъба, на която дават жилище, а получават чрез корените й храната, която не могат да черпят сами от земята. Следователно не бива да “давите” корените на орхидеите, за да не унищожите тази гъба.

Орхидеите имат славата на най-трудните за отглеждане стайни растения. Но все пак има начин да се справите и с това.

Съвети Преди да купите специална торна пръст за орхидеи, трябва да знаете към кой вид спада вашето растение, към епифитите или към земните. Според случая изберете различни смески: лека и по-бедна от органична материя за епифитите (1/3 кора от бор, 1/3 торф, 1/3 натрошен стиропор), по-тежка и по-хранителна за земните (2/3 кора от бор, 1/3 торф, птичи или рибен тор). Сред най-популярните орхидеи за отрязан цвят са катлеа, фаленопсис, ванда, пафилопедиум, цимбидиум и милтониа. Някои от тях могат да се запазят няколко месеца като букет, например пафилопедиум и цимбидиум.

Температури за всяка орхидея Парниковите орхидеи не бива да се объркват с орхидеите за гледане в топли стаи (20-24 °С) и с видовете за по-хладни стаи (15-19 °С). Внимавайте предимно с нощната температура, защото някои видове могат да понесат до 10 °С, докато други не понасят температура, по-ниска от 15 °С. Ако температурата в жилището ви е над 20 °С, можете да отглеждате катлеа, милтониа, хунтлеа, онцидум. Ако е по-хладно, под 20 °С, изберете цимбидиум, дендробиум, зигопеталум. Някои орхидеи, като венерин чехъл, се приспособяват и към топло, и към студено жилище. Във всеки случай, видовете с шарени листа изискват по-висока температура от едноцветните. Ако отоплението ви внезапно спре по някаква причина, не се безпокойте: студът стимулира цъфтежа на орхидеите. Повечето видове имат нужда от значително спадане на нощната температура (между 9 и 12 °С, за да почнат да цъфтят.

 

Поливането Влажността също е много важна за отглеждането на орхидеите. За да поддържате висока влажност, пръскайте често листата и отгоре, и отдолу. Проветрявайте стаята след всяко пръскане, за да не се развият плесени. Поливайте веднъж или два пъти седмично. Поливайте и пръскайте с повече вода, когато има повече светлина (през пролетта и лятото) и намалете количеството вода през есента и зимата. Внимание! От прекалено поливане корените може да загният. Ето една хитрост, за да знаете кога да поливате растения с видими корени – ако са зелени, нямат нужда от вода, но ако посивеят, значи са жадни. За поливане на орхидеите използвайте мека, неваровита вода. Някои видове, като цимбидиум, понасят и леко варовита вода. Можете да отглеждате в кухнята стрък ванилиа фрагранс, но не разчитайте на реколта, защото насекомото опрашвач живее само в топъл климат.

 

Ароматите на орхидеите Кой вид как ухае? Ето кратка справка.

Ангелика (пищялка) – епидендрум алатум. Канела – различните видове одонтоглосум. Лимон – енциклиа цитрина. Краставица – саркоподиум лобии. Жасмин, момина сълза – дендробиум примулинум, дендробиум палпебре, епидендрум криниферум, епидендрум фрагранс, епидендрум паникулатум. Люляк – зигопеталум маккаи. Мед – одонтоглосум бланде, катлеа моссие. Кокосов орех – максилариа тенуифолиа. Ванилия – ванилиа фрагранс, ванда суавис. Теменужка – сендробиум аинсвортии.