Смяна предназначение на имот – как се прави

1
Добави коментар
Georgieva34
Georgieva34

Рано или късно почти всеки човек решава да се занимава с бизнес. Често се случва помещението, което сме харесали, да има нужда от смяна предназначение на имот. По закон тази промяна се счита като нов строеж и е задължителна. Независимо дали става въпрос за имоти в Русе под наем или за собствени имоти, най-често се прави промяна на предназначение на имот от магазин на заведение и обратно, както и от апартамент на офис.

Как се прави промяна на предназначение на имот

Сдобийте се със становище от инженер- конструктор.

То ще потвърди пред администрацията, че новото предназначение няма да навреди на конструкцията на сградата. Ако се прави преустройство, увеличава се натоварването, трябва да представите конструктивна част към проекта. Трябва да получите одобрение на проекта си и след това да въведете обекта в експлоатация.

Какъв вход към помещението трябва да използвам

Трябва да знаете, че ако ще извършвате дейност в помещението, то трябва да разполагате със самостоятелен вход към своя офис, магазин, заведение и така нататък. Въпросният вход не трябва да е зависим от общите части на сградата, не трябва да се ограничава достъпът от друга входна врата. Няма нужда да споменаваме, че помещението ви трябва да отговаря на съответните изисквания на ХЕИ, Пожарна и аварийна безопасност  и т.н.

Какви разрешения ми трябват, ако помещението е част от жилищна сграда

Ако помещението, което искате да използвате, е в жилищна сграда, трябва да се сдобиете с писмено съгласие на всички собственици на апартаменти, които са непосредствени съседи на обекта ви. Това важи, ако се намирате на първия или полуподземния етаж. Ако сте на 2, 3 или друг етаж, трябва разрешение от общото събрание на блока. Съгласието трябва да е заверено от нотариус.

Какво да направя, ако искам да върна предназначението на имота от търговско към жилищно

Ако ще купувате имот, който  е офис, магазин или нещо друго, и той се намира в жилищна сграда, вие можете да го преустроите и да променяте предназначението му, без да търсите съгласието на собствениците. Трябва да съблюдавате за нормите на шум и замърсяване. Ако някога поискате да върнете предназначението на помещението обратно към жилище, не трябва да търсите съгласието на собствениците.

Мога ли да използвам гараж като офис

Ако решите да използвате гараж като офис, магазин или фризьорски салон, това вече не е разрешено. Това е възможно, само ако можете да осигурите нужните места за паркиране. Това важи и при смяната на статут на жилище в търговски обект. Трябва да осигурите нужните паркоместа.

Изключения от правилото смяна на предназначение на имот от жилище на офис и обратно

Може да използвате офис като жилище, без да сменяте статута на имота. Ако решите обаче да ползвате жилище като офис, задължително трябва да смените предназначението, както е упоменато в Закона за устройство на територията. При нарушение общината може да ви наложи глоба.