Актуално – Лош кредит – как да се справим – Бързи кредити, Кредити онлайн, Заеми, Кредитни карти и Автокаско

2
Добави коментар
deyan.petkin
deyan.petkin

Лошите кредити остават сериозен проблем, макар и много анализатори да считат, че пикът им е преминал. Много кредитополучатели попаднаха в групата „нередовни платци“ вследствие на кризата, по-ниските заплати и съкращенията.
 
Вече имаме лош кредит, как да изтеглим нов?
 
Ако имате забави по потребителски кредит, може да изтеглите нов, с който да рефинансирате стария. Ако лошият кредит е ипотечен, може да предоговорите с банката удължаване срока на погасяване, като намалите месечните си вноски, но трябва да имате предвид, че така нараства общата дължима сума. В момента банките предлагат и друго споразумение – да се плаща само лихвата върху заема за определен период, а главницата да се разсрочи върху останалите вноски. Какъвто и да е вашият конкретен случай, за да стигнете до лош кредит, важно е винаги да се опитвате да предоговорите условията по заема ви с финансовата институция, от която сте го изтеглили, така че да се справите с временното ви финансово затруднение.
 
Също така трябва да знаете, че когато имате определен брой забави, ще попаднете в Централен кредитен регистър (ЦКР)  като „лош платец“, което ще затрудни значително бъдещото ви теглене на нови кредити. Всеки може да направи справка в ЦКР и да провери кредитната си история, като информацията в регистъра се обновява ежемесечно. Независимо дали кредитополучателят е погасил задълженията си или не, в справката ще излезнат всички просрочия. Ако в рамките на период от пет години (независимо точно кога), лицето е било нередовен платец, това се отчита. Тази информация се заличава след изтичане на тези пет години, като в същия този период излизат и всички негови останали кредити, ако има такива – редовни и нередовни. Информацията се подава от съответната финансова институция към БНБ. Справката се издава в срок от седем дни, като трябва да подадете заявление към БНБ лично или чрез нотариално упълномощено лице. Всеки има право на една безплатна справка в рамките на една година. Таксата за всяка следваща справка е 10 лева. Попълва се заявление по образец, което може да се изтегли от сайта на БНБ.

Когато искате да изтеглите нов кредит, дали такъв ще ви бъде отпуснат, зависи изцяло от конкретната финансова институция, като тя определя риска на база на минали задължения, просрочия, налични кредити, финансово състояние на клиента, трудова заетост, заплата, възможно обезпечение на кредита и други. Затова е много важно да имате чиста кредитна история.