Ужасът да си млад човек в България.

7
Добави коментар
versai
versai

Наскоро до нас достигна следната статия „Млади, мързеливи, необразовани или неадекватни… но с претенции“ написана от Десислава Любомирова. Коментарът по темата стана прекалено дълъг и решихме да му дадем повече място тук.

Ех, колко „реална и актуална“ статия наистина. Noooot.

Общо взето казвате на хората, че нямат право на избор и ако искат да живеят в системата трябва да я изучават, ама не прекалено много защото системата за да работи трябва и вие да го правите. Да започнем от горе на долу.

Ниско-платени позиции. Процентно колко от всички работни позиции са именно работническите, които вие изброявате (за някои дори се изисква опит и кетап)? Доста. Заплатата от 400 лв. за „5 дни по 8 часа“ (6 дни по 10 часа) + експлоатацията от „шефа“ и оставането за „ай само още 1 час“, естествено за без пари. Прочутата приказка, само в България естествено – „С шефа за пари не се говори.“ Неуважение. Мислите, че хората които не учат заслужават всичко това? Не! Нека имат претенции и да не се дават. В момента е наложено общото мнение – „на всякъде е така“ – авторката го илюстрира като адекватност. Ами така е като се давате. Щом не ви предоставят условия напускате и търсите на друго място, ако всички започнете да правите така, бизнеса ще е принуден да стане коректен. Обединение!  На работата за „400 лева“ не взимат студенти, тъй като може да ги няма на робското място заради изпити или нещо подобно – това е другия плюс.
Младите хора биха работили 400 лева ако условията са добри. Затова трябва да се измени мисленето на повечето работодатели, да започнат да предоставят коректността – която очакват от теб, когато работиш за тях и да се държат професионално. Да те осигуряват на парите, които получаваш и да си плащат всички данъци, защото може политиците да крадат, но бизнеса не остава по-назад и не само че те краде от данъка ами и от труда. Лакомия до шия. Да си назначат легално, работещите, за да се промени и статистиката, която цитира вице-премиерът Ивайло Калфин. Всички плюят държавата, а той бизнеса също е виновен. Хората трябва да започнат да имат още повече претенции, така ще има постоянно развитие. Трябва да спрат да работят екстра за без пари и да си изискват всяка стотинка от работодателите. Дали си учил или не, няма значение, щом са те взели на работа трябва да ти плащат.

 

Отделен е въпроса за заплатата от 400 лева, която само за времето, което ти отнема е прекалено малка. Хиляда лева заплата за един студент са много добра сума, за да може да гони мечтите си и да живее добре в това време, имайки предвид цените в България за квартира, ток, вода, храна, въздух, светлина, луна и т.н Картинката изобщо не е цветна, а Вие го представяте като претенции?

 

Друга е картинката в университетите. Програмата за „редовно“ излиза и ти трябва да си направиш плана според нея, (пари от къде? в Германия 18 годишните напускат домовете си и се издържат сами, тук това не е възможно). Искаш все пак да работиш? На университета не му пука за това и ти казва избери си някое от задочните (избор пак няма). Ако си записан редовно все още си в статистиката на човек без работа със средно образование.

 

След това, следната идиотщина: „Наблягам на „перспективно“, защото да учиш 4 години космонавтика, а после да ревеш, че нямаш работа, е същата глупост. България няма вопиюща нужда от космонавти. Въпрос на елементарна адекватност е да не си губиш времето с глупости.“ 

Изглежда хората имащи страст към науките, като физика и математика не трябва да наблягат, видиш ли, на това и да имат мечти да станат космонавти. Още от сега да си знаете, че България има нужда от счетоводители, затова се запишете сега и станете счетоводител, математиката ще ви помогне, а физиката, тя си е около нас така или иначе. Космонавтите, като цяло са доста глупави затова Любомирова нарича нещата с които се занимават – глупости.

Същото, междувпрочем, е валидно и ако изберем да учим до самозабрава, а после да изискваме астрономическа заплата, като че ли някой ни е длъжен да ни позлати, само защото сме избрали да учим 10 години.

Както може да има хора, които не искат да учат, така трябва да има и такива които искат само това да правят. Тези хора имат пълното право да взимат президентски заплати и трябва да са политици президенти. България има нужда от специалисти. Образование в различни сфери е неадекватност? Като те наемат за едно и ти дадат още 1000 други неща да правиш спестяващи им пари за поне още 10 работни позиции? Тогава е честно нали? Ама когато си искаш заслуженото си нагъл! Пък и не смятам, че ще искате лекари или зъболекари с половин образование? Изкарвате ученето, като вид мързел. Според вас образованието не е голяма инвестиция така ли? Или лекарите взимат прекалено много?

Адекватност в образователната система? За да я има ни трябва нова, която да може да предоставя адекватност – кой в какво е добър още от ранна възраст, за да може всеки да поеме правилна посока според възможностите си, тук всички учим като папагали едно и също от 100 години и после говорим за адекватност. Хората не знаят какво могат и какво не, училището ги е научило на едно и също от сърдитите даскали комунисти – застой и нищо друго. (нека не всички се смятат към това число винаги има изключения). Отиваш в университета същия шит, професор по икономика на 80 години ти преподава ИНФОРМАТИКА – най-развиващата се наука в света и ти говори за лампови компютри, които работели 0 – тъмно 1 – светло…. Интересно четиво ама за любознателните – не за запълване на часове скука в университета.

 

 

И кой излиза виновен, че цялата система не става за нищо – младите, защото били недоволни, което се възприема за израз на техния мързел. Айде стига глупости! Възрастните, които поддържат тази мизерия около нас от години насам не носят отговорност така ли? Пак сами да се справяме и да се нагаждаме… според мизерията, която ни е предоставена. Трябват условия за стимул на младите, за да го имат цял живот и да го предадат на децата си – това е изхода от порочния кръг.

Like this:

Like Зареждане…

Related