Мръсните игри в “Наследството на Гулденбургови”

8
Добави коментар
versai
versai

Скоро по Нова телевизия пуснаха филма “Наследството на Гулденбургови” и имах възможност да наблюдавам неща, които преди години не забелязвах.  Тогава бях малък и не ме интересуваха подробности като наследство, алчни роднини, удари под пояса.

Мартин, патриарха на Гулденбургови, умира и шокира всички с оставеното завещание. Според дългогодишния закон на фамилията основен наследник е първородният син и всички са длъжни да го спазват, за което са положили клетва на 25 години. Законът е над личните пристрастия, но Мартин го нарушава, оставяйки като основен наследник втория си син Саша, който е първороден от втората съпруга Кристине. Ощетеният наследник Томас напуска демонстративно. Същото прави сестра му Евелин,  получила по-малко от останалите, понеже и тя е от бившата съпруга на стария граф.

Майката на починалия е крайно изненадана и подстрекава любимия внук Томас да заведе дело.

В другия лагер нещата са на обратния полюс. Вдовицата Кристине и децата й Нане и Саша  са доволни, защото получават повече от очакваното. Не ги интересува, че изобщо не им се полага. Нахално и лицемерно се крият зад номера, че такава била волята на починалия съпруг/баща.

Това не е първата измама на дъртия пръч Мартин.  Той години наред е лъгал всички и най-вече жена си, издържайки любовница, от която има син.  Като цяло е лицемерен селски хитрец, в чието поведение няма нищо аристократично. Мартин е човек, който с широко разтворени обятия приема и харчи благата на знатния си произход, но отказва да поеме задълженията. Въобще един алчен и безотговорен развратник, лавиращ между правилата с лицемерна усмивка и долнопробни хитрости.

Страшно мразя алчни златотърсачки като Кристине. Тя е от онези хора, заради които казват, че тихите води са най-опасни.  Не вдига шум, не спори агресивно, умее само едно – да прави “тъжна муцка”, гледайки с влажен кравешки поглед, за да предизвика съжаление и хората да кажат “Виж каква културна жена”.  Това я кара да се чувства като уравновесена аристократка. Такива обичат да заклеймяват младите и красиви момичета като блудници, за да прикрият собствените си мръсни мисли и долнопробни мераци.  Интересуват я само парите, представяйки го като “борба за децата”. Да, за тях също мисли, но преди всичко за себе си.

Повяхналата Кристине е обикновена долна проститутка, вярваща че принадлежи към висшето общество, понеже съпругът й е купил няколко маркови дрешки  и до последно е успявала да го лъже, че е единствен и незаменим за нея.  Гади ми се от такива бабички-златотърсачки,  които смятат, че на този свят съществуват само интересите на нея и децата й. Всъщност щом е влязла в аристократичната фамилия Гулденбург, нейно задължение е да спазва семейните закони. Но тя отказва.  По това прилича на починалия граф –  иска да лапа, лапа, лапа, а да не носи отговорност и да не се съобразява с другите.

Тъжна картинка.  Дали ще си обикновен човек или аристократ, алчността е натрапчив елемент. Много пъти съм го виждал по филми, книги и в действителност, като винаги ми се повръща от перверзията на този общовалиден калъп. На никой не му пука за починалия. Всички мляскат животински, тропайки алчно с лъжици по ковчега. Затова трудно вярвам, когато някой говори за добродетели. А писмо от мъртвец?  Видял съм достатъчно, за да знам, че честността и истинските чувства са рядкост.

Как се развиха кариерите на актьорите след приключването на сериала

                                                                                                               Важно от сайта