Това е България – България на добрите новини /05.09 – 13.09.2015 г./

1
Добави коментар
Idiotoria_Taurus
Idiotoria_Taurus

Това е България – България на добрите новини /05.09 – 13.09.2015 г./

Живеем сред толкова сивота и негативизъм, че наистина имаме хронична нужда от добри новини и позитивизъм. Е, все петък ние Ви предлагаме един малък оазис на доброто! Защото сме убедени, че добрият пример е заразен! Защото истински вярваме, че трябва да си напоняме постоянно, че хубавото е сред нас. И че трябва да работим, за да мултиплицираме доброто.

Ето малка част от добрините, заселили се по нашите земи през последната седмица!

Онлайн регистър събира всички туристически обекти у нас. Той ще представя различните видове туристически атракции на територията на цялата страна – културни и природни обекти, фестивали, религиозни храмове и др.  От информацията, събрана от всички общини става ясно, че на територията на България има повече от 20 хиляди туристически атракции. Инициативата включва и така нареченото туристическото райониране. То ще позволи на българските общини да кандидатстват за европейско финансиране, с което да обновят и рекламират своите забележителности

“Параходът “Радецки” – една от националните светини, свързана с подвига на четниците на Христо Ботев, загинали за свободата на България, ще направи едночасова обиколка в района на Козлодуйското пристанище. Всички, които се качат на парахода “Радецки”, ще имат възможност да разгледат и обновената музейна експозиция, в която могат да се видят редица ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботевите четници, последните писма, писани от Ботев на борда на Радецки.

От 5 до 11 септември пред Телефонната палата в столицата се проведе първият фестивал на независимите артисти ОРИК. Това е първото издание на фестивала. Участие взеха над 100 независими артисти. В подкрепа на независимото творчество в България, ще вземат участие денс формация Derida dance, импро-театър “ШиЗи ИмПро” и “Импровизирай това”, SOUTHWICK, Jeremy?, Ogi*23, Maggie Alexieva Mey & Lolas Quartet, ACID FOLK FIVE, FM (funky miracle), Miroslava Katsarova & Quartet и театралната постановка “Колега”. ОРИК- представлява платформа, която дава възможност за изява на талантливи независими артист, които професионално се занимават с театър, музика, визуални изкуства, денс.

Президентът Росен Плевнелиев и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, заявиха, че спешно ще инициират облекчаване на процедурите по издаване на “сини карти” – разрешителни за работа на висококвалифицирани чужденци в България. През миналата седмица вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин заяви, че се предвиждат промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, които ще облекчат процедурите за получаване на синя карта. Предвижда се и облекчаване на условията за получаване на този документ и за други сектори освен в IT индустрията, когато трябва да се привлекат висококвалифицирани специалисти. Като най-перспективни страни, от които можем да привлечем специалисти със сини карти, бяха посочени Украйна, Молдова и Македония.

Евелина Николова и Тайбе Юсеин донесоха бронзови медали на България на световното първенство по борба в Лас Вегас. Николова губеше с 0:7 от Куйню Панг до 4,38 мин, но след това с майсторска хватка тушира китайката и донесе първи медал за българската делегация в Америка. Тайбе Юсеин разби латвийката Григориева с 13:2 в спора за бронза.

За една година България се изкачи с 11 позиции в международните класации за най-привлекателните аутсорсинг дестинации и заема трето място в света. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на бизнес форума “Аутсорсинг дестинация България 2015″ в Пловдив. Софтуерната индустрия вече формира 1.74% от БВП на страната ни, а за последните 10 години приходите на IT компаниите са отбелязали ръст от 600%, а секторите на информационните и комуникационните технологии и на аутсорсинг и бизнес услугите са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната. “Само за последните 12 месеца техният брой е 41 000 в тези сфери”, отбеляза държавният глава. По думите на Плевнелиев Пловдив се е превърнал в индустриален център на България с изградени мрежи от индустриални зони. “Пловдив е първият български град, който абсолютно целенасочено се развива в тази насока“, допълни той. 

Препълнени зали посрещнаха българските музиканти от “Мистерията на българските гласове” в Швейцария. Най-известният български хор изнесе четири последователни концерта там – в Клотен, в Берн, в Общалден и в Лозана. Концертът в Клотен до Цюрих беше съчетан с откриването на ремонтираната църква на града, а концертът в Берн продължи повече от 3 ч, след което публиката с бурни аплодисменти изпрати на крака българските изпълнители.

Износът на български стоки за страните от ЕС расте двуцифрено – с 12.4 на сто спрямо първото полугодие на миналата година, показват данните на НСИ. Основни търговски партньори на България продължават да са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 70.5% от износа за държавите – членки на ЕС. Само през юни износът за ЕС се увеличава с 12.9% спрямо същия месец на миналата година и е за 2.6 млрд. лева. Вносът на България от ЕС за шестте месеца също се увеличава със 7.8% спрямо 2014 година и е за 16.1 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция. През юни вносът се увеличава с 6.8% спрямо същия месец на предходната година и е за 2.8 млрд. лв.

Немският концерн за индустриална автоматизация Festo откри днес нова производствена база в България.
Инвестицията в новооткритата производствена база е на стойност от 19,2 млн. лева. В периода 2015-2018 година са планирани и инвестиции в машини и съоръжения за нови изделия и за автоматизация на производството на стойност 25 млн. лева.

Сицилиански компании искат да преместят производствата си в България. Причината – смятат страната ни за привлекателна бизнес дестинация заради ниските данъци, квалифицираната работна ръка и политическата стабилност. Това стана ясно на официалната среща между изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева и кмета на Палермо проф. Леолука Орландо. Много голяма сицилианска фирма, която има 60 000 служители в цял свят, е готова да отвори колцентър в България. Друга компания иска да направи съвместно предприятие за оборудване на влакове. Трета фирма търси възможности за изграждане на фабрика за италиански сладолед у нас.

Българската компания, производител на висококачествени настилки за катерене – “Клайммат”, ще строи научноизследователски и развоен център в държавната икономическа зона в Божурище. Инвестиционният проект е на стойност почти 3.2 млн. лв. и получи “Клас А” от Българската агенция за инвестиции през март тази година. Очаква се центърът да заработи в средата на 2016 г. и да бъдат разкрити 35 работни места. “Клайммат” е дъщерна фирма на българската “Уолтопия”, която се утвърди като световен производител на катерачни стени.