Петрола се срина отново :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник, видео

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: clubz.bg

 Цената на петрола днес пада с 2,2%, до 47,80 долара. Инвеститорите на международните пазари реагират на новата прогноза на инвестиционната банка Goldman Sachs. По същото време миналата година барел сорт Брент с доставка след месец струваше 99 долара. Глобалното пренасищане в предлагането на пазара е дори по-голямо от очакваното и може да тласне цените към нива от 20 долара. Това означава, че литър бензин А95, който в момента се продава между 1,98 и 2,20 лв. по бензиностанциите в България, ще поевтинее под 1,50 лв, пише Вести бг.

 

Според последната прогноза на Goldman Sachs реално на петролния пазар е налице още по-голямо пренасищане, отколкото се предполагаше и този излишък ще се запази и през 2016 г., в резултат както на увеличаването на добивите в OPEC, така и на доставките от производителите извън Организацията на страните износителки на петрол, съчетано със забавяне на търсенето, заради влошаването на икономическата ситуация в Китай.

 

Песимистичната оценка за 2016 г. накара Goldman да понижат днес своите прогнози. От инвестиционната банка вече смятат, че средната цена на петрола сорт Брент през следващата година ще бъде 49,50 долара за барел, при предходни очаквания за 62 долара за барел.

За низходящата ревизия влияние оказва и вдигането на санкциите срещу Иран, което ще даде достъп до световните пазари на още един голям износител на нефт при вече и без това изненадващо високи добиви от OPEC.

 

На този фон нараства силно вероятността за спад на цената на суровината до 20 долара за барел, макар и това все още да не е основният сценарий на Goldman Sachs. Междувременно Международната агенция по енергетика предупреди, че сривът на стойността на петрола може да доведе до рязко понижаване на добивите през 2016 г., до нива, сравними с тези от началото на 90-те години на XX век.

 

Двете прогнози не влизат в противоречие, тъй като от Goldman Sachs също смятат, че производството на нефт в САЩ ще намалее и през следващите 6 до 9 месеца поевтиняването на суровината ще достигне дъно.

 

Последните данни на американската Агенция за енергийна информация потвърждават тези прогнози. Дневният добив на петрол в САЩ се е свил с 83 хил. барела през миналата седмица, достигайки най-ниското си ниво от януари насам. Въпреки това запасите със суровината на щатските компании са нараснали изненадващи силно, до общо 458 млн. барела. Т.е. ще мине известно време преди свиването на добивите да се отрази върху реалното търсене и предлагане, тъй като по-голямата част от търговията се осъществява с фючърсни контракти за доставка след 1 и повече месеца.