Ислямска държава на ръба на колапса?

5
Добави коментар
borsi
borsi

Реалността е, че е налице слабост, казва британски полковник, пожелал да запази анонимност, пред The Sun. Те са крехки и в лоша позиция и идва деня, когато те ще се срутят като къща от карти. Британските войници, които обучават кюрдските сили в Ирак са на мнение, че победата над Ислямска държава е неизбежна. Командир от специалните части на Великобритания твърди, че Ислямска държава в момента e в лоша позиция, след като е претърпяла опустошителни загуби на земя и жива сила. Мултикултуралистичен, толерантен, ислямски борец против западните ценности в действие

ISIS очевидно е отслабена в резултат на обучението на кюрдските сили, обучавани от специалните части на Великобритания, и постоянните въздушни удари на международната коалиция. Според бригаден генерал Джеймс Лермонт хода на сраженията се обръща против ислямистите, а аурата им на непобедимост вече я няма. Той обяснява, че хората най-накрая са успели да видят, че „Ислямска държава” е уязвима и победата срещу нея е само въпрос на време. Британските войници се завърнаха през 2014 г. в Ирак 5 години след своето оттегляне, за да обучават кюрдските сили.

Засилващата се намеса на Русия във войната и интензивните бомбардировки от западната коалиция, определено действат макар все още неефективно, а “бежанците“ (главно сунити – симпатизиращите на ISIS*) към Европа идващи в последните седмици от региона са друго доказателство за това. 

Но едва ли войната ще приключи скоро! Войната с Ислямската държавата на Мохамед Ахмад (Махди) в Судан през края на 19 век, е продължила 18 г. (между 1881 – 1899 г. Mahdist War) и едва ли тази ще бъде много по-кратка дори основните сили на ISIS да бъдат разбити.