Танцувай с мен

21
Добави коментар
vestitel
vestitel

Раз-два-три, раз-два-три… или силата на координираното движение

Танцуването може да помогне на хората, които страдат от депресивни състояния, да върне вярата им в себе си и да подпомогне борбата със стреса. Танго, валс или ориенталски танци – няма значение, стига да не спирате да се забавлявате. А резултатите са наистина забележими.

Провокирани от анкетата ни с простичкия въпрос „Спортувате ли?“, решихме да повторим, че има смисъл да се движите повече. И да напомним, че танцът е форма на движение, която може да ви даде повече, отколкото сте предполагали.

Помислете за комичните ситуации, когато не хващате ритъма, или когато получавате почти истинска перфорация на палеца от токчето на партньорката, или дори само за приятната музика. Да не говорим за приятелствата, които могат да се родят от груповото поклащане в ритъм с музиката.

В контекста на честите депресивни състояния именно при хора във възрастовата група 50+ би било интересно да се види какво смятат

учените по въпроса

Според Националния институт по здраве на Щатите посещаването три пъти седмично на организирани физически занимания действа по същия начин, както и антидепресантите, но без страничните ефекти.

Проведеното изследване показва, че година по-късно рецидивите при хората, които са практикували физически занимания, са 4 пъти по-малко, отколкото при тези на лекарства.

Танцът определено е физическа активност, подходяща за хора, склонни към депресия. Така според Изабел Огмар, авторка на книга за терапия чрез звуците, целебната сила е в музиката. Тя достига мозъка ни като сбор от вибрации, които заедно стават мощен източник на емоции. А като се добавят към тях и координираните стъпки, настроението стига наистина високи нива.

Обяснението

се крие в интереса на човек да стане движещата сила на собственото си лечение – в случая, чрез активно движение. Така той се бори със стреса, и най-вече с чувството за тревожност, защото в организма се освобождава повече от „хормона на щастието“, ендорфин. Но и доставя повече кислород до мускулите си. Движението освобождава натрупаното в тях напрежение и намалява нивата на стрес, но и повишава телесната температура, което може да има и успокояващ ефект.

Психолозите също са категорични, че груповите занимания повишават чувството за вяра в себе си и в собствените си възможности – нещо, което липсва на хората в депресия.

Кой е моят танц

Моментът на избора е важен, особено за хората, които досега са танцували повече наум, отколкото на истински подиум. Те трябва да подберат ритъма на танца, без да се изсилват прекалено, защото той ще определя движенията, а оттам и ритъма на сърцето и натоварването.

Лесно ще определите дали сте за леки плавни движения, за страстна самба или за енергично хоро, като първоначално си пуснете някоя бавна мелодия вкъщи. Вижте как ще ви се отразят ритмите насаме, и чак когато се почувствате готови да се разкършите по-сериозно, тогава се присъединете към група. Оле!