Родопите и ковчега на Ной

1
Добави коментар
Aleff
Aleff

Родопите и ковчега на Ной е публикация, която се базира на лични изчисления и замервания. Статията е поглед от вън на вътре-езотеричното, което ни заобикаля. Целта ми не бе да търся сензация, а да отправя личната си гледна точка около библейските сцени. Надявам се да ви хареса.

Преди да ви насоча към мястото на Ноевият ковчег ще започна от една на пръв поглед странна история.

При Леонардо Да Винчи пристига човек с молба за направата на архитектурен проект. „Странният” художник вместо план скица прави рисунка на… Витрувианският човек .

В своето съчинение за архитектурата Витрувий пише, че мерките на човешкото тяло са следните: четири пръста правят една педя, четири педи правят една стъпка, шест педи правят един лакът, четири лакътя правят един човешки ръст.

Четири лакътя правят и една крачка, а двадесет и четири педи правят един човек. Широчината на разперените ръце е равна на височината на човек. Разстоянието от корените на косата му до долния край на брадичката му е равно на една десета от ръста му, разстоянието от долния край на брадичката до темето е равно на една осма от ръста му, разстоянието от горния край на гърдите до корените на косата е равно на една седма от целия човек.

Разстоянието от зърната на гърдите до темето е равно на една четвърт от човека. Максималната широчина на раменете е равна на една четвърт от човека. Разстоянието от лакътя до края на дланта е равно на една пета от човека, а от лакътя до ъгъла на подмишницата – една осма. Цялата длан е равна на една десета от човека. Разстоянието от долния край на брадичката до носа и от корените на косата до веждите е еднакво и също като ухото, е равно на една трета от лицето.

Защо ви запознавам с тази страна история, защото мерните единици за височина и дължина в библията са отразени с: педи, лакът , стъпки и други. Въпреки, че в библията е посочено къде засяда ковчега на Ной – „А на седемнадесетия ден от седмия месец ковчегът заседна върху Араратските планини.”Битие 8 : 4. – се пропуска една съществена подробност, а именно къде точно акустира. В Битие 6 : 14 – 15 се казва: „Направи си ковчег от гоферово дърво; стаи да направиш в ковчега; и да го измажеш отвътре и отвън със смола. Направи го така: дължината на ковчега да бъде триста лакти, широчината му петдесет лакти, а височината му тридесет лакти.”

В една от статиите в издателство „Фльорир” четем следното:

„Библейският кораб” е открит в планините на Турция „Това древно съоръжение е Ноевият ковчег!“ – с тези думи шефът на департамента по геология към университета „Ататюрк“ Салих Байрактутан запозна през 1994 г. световния печат с новината за най-великото откритие в историята на археологията. Повярвало, че са намерени останки от споменатия в Книгата за сътворението кораб, построен от Ной по препоръка на Бог, за да се надживее Всемирният потоп, турското правителство обяви местността на откритието за национален парк с високо археологическо значение.

Става дума за една скална формация с формата на кораб на 2000 м височина сред планините Тендурек в Източна Турция, 28 км южно от връх Арарат. Според тълкувателите на библейски текстове това е най-вероятното място, където е акустирал ковчегът на Ной. Къде все пак са доказателствата, че разказът за Всемирния потоп е основан на реален исторически факт? Вкамененият кораб е забелязан за пръв път в края на 1959 г. при маневри на турските военно-въздушни сили.

След направените фотографии на скалите се вижда отпечатък на огромен плавателен съд, дълъг 157 м, което почти съответства на 300-те кубити дължина, посочени в Библията (по древната египетска мярка един кубит е равен на 52,3 см). През лятото на 1960 г. експедиция на турската фондация за археологически изследвания проучва местността Дурупинар, току-що наречена на името на откривателя на скалната формация Илхан Дурупинар. За съжаление по време на първите разкопки част от предполагаемата вкаменена находка е увредена с динамит и се проучва само горният слой на скалния релеф.

През следващия четвърт век не се правят други изследвания, а през лятото на 1984 г. археологът Рон Уайат се опитва да убеди геолозите и аркаолозите (археолози, изследващи Ноевия ковчег) да възобновят разкопките. С помощта на Дейвид Фейсълд, експерт по останки от морски съдове, Уайат събира много доказателства, подкрепящи твърдението, че Ноевият ковчег се намира именно в Дурупинар. Сред тях са метална менсола и парче вкаменено дърво, които вероятно са били част от корпуса на ковчега.

Специалистите установяват аномалията, че съдържанието на органичен въглерод в скалната формация е много по-високо, отколкото в заобикалящия терен, което предполага наличието на остатъци от дървен материал, т.е. на вкаменения кораб. Освен това близо до селището Арцап на около 22 км от местността Дурупинар са намерени 13 гигантски камъка от вулканичен тип с формата на котвите, използвани в древността.

Тежащите по няколко тона каменни котви са високи 3 м и широки от 0,60 м до 1,5 м, като на 8 от тях са открити надписи, отнасящи се според аркаолозите до времето на Всемирния потоп. Котвите имат на върховете си дупки, през които вероятно са прекарвани придържащите въжета. Уайат и Фейсълд отбелязват, че местностите в околността имат древни имена, свързани с библейските разкази за потопа. Една от близките до Дурупинар долини например е известна като Регионът на осемте, може би в памет на осемтимата, спасили се според свещените писания за Ноевия ковчег.

Разбира се, тези данни са все още далеч от научните доказателства, но са достатъчно интригуващи, за да подтикнат през 1987 г. специалистите към разработването на международен проект за геофизическо проучване на пластовете под повърхността на Дурупинар. С помощта на мощни радари за изследване на подземните нива експертите откриват равна повърхност на 4-8 м под равнището на терена. Предполага се, че това е горната палуба на някакъв кораб, като радарните изображения са толкова ясни, че могат да се преброят ребрата на корпуса.

Източник: ПОГЛЕД В НЕИЗВЕСТНОТО

Фейсбук Коментари

бутони за социални мрежи